Tokaji bor és levendula: ez a nyár illata

Varga Andrea
2016. június 30., 20:54


Tokaj-Hegyalja találkozott a levendulával az Araz Étterem 50. jubileumi borvacsoráján, ahol ismét izgalmas fogások kerültek terítékre. Barka Áron séftől már megszokhattuk, hogy semmi sem bíz a véletlenre, és mindig van egy kis csavar az ételkreációiban- most sem volt okunk panaszra.
Tokaji bor és levendula: ez a nyár illata
Fotó: Beccasimplified.com
A nyolcfogásos vacsora első részét a Continental Hotel Budapest panoráma tetőteraszán fogyaszthattuk el, a konyhafőnök levendula kertjének közvetlen közelében. Pazar panoráma mellé Szent Tamás Kishegy Furmint Brut 2011 dukált, melyet kandírozott pisztáciával, eperrel és levendulás mézzel tálalt libamáj parfait és vajas kaláccsal és pattogatott kukoricával bolondított gratinírozott kecskesajt kísért. A tokaji pezsgő finom élesztős jegyekkel nyitott, körtével és almával kiegészülve, kellemes ásványosság, remek buborékok, szép szerkezet, jó savak, játszott a szájban. Kellemes társra talált a libamájban és a kecskesajtban is. Izgalmas házasság volt az övék!

Az egyik legszebb fogás volt a sorban a langyos nyelvhal zellerropogóssal, spárgasalátával és vajmártással: tökéletes harmónia, a hal omlott a szájban, a spárga finoman ropogós volt. Mád Tokaji Furmint 2015 került a poharainkba hozzá. Az Ifj. Szepsy István nevével fémjelzett bor minerális jegyeivel, remek savaival egészítette ki a falatot.

A Sajgó Pincészet 2012-es Tokaji Száraz Szamorodnija almás marcipán vinaigrettel birsalmasajt mille feuille-t kapott társnak. A borban visszaköszönt a marcipán, a birs, az alma, finom botrytisz, kevés füstösség. A tolcsvai bor kiváló savai repítették az ételt, az összhang hosszan megmaradt a szájban.
 
Tokaji bor és levendula: ez a nyár illata

Majd Áts Károly bor érkezett poharainkba, mégpedig a Grand Tokaj Kővágó Furmint 2014. A Kővágó-dűlőből származó bor matt ásványossága, körtés, almás, vegetális jegyei , finom teltsége, határozott savai rögvest magával ragadta kóstolóját. Körtés feketegyökér cappuccinot kaptunk hozzá céklaropogóssal- finoman, de annál határozottabban vette le lábáról kóstolóját.

Ezt követően tanyasi szárnyassal töltött karalábé kerül sorra, melyet a Tállya Tokaji Furmint "Tállya" 2013 kísért. A szárnyas ízletes, a karalábé kiválóan ropogós volt, jól állt neki a tállyai bor: behízelgő illat, finom fűszerek, érett fehér húsú gyümölcsökkel. Szép szerkezet, kellemes hossz.

Hárslevelűvel folytattuk a sort, még pedig a Legyesbényéről érkező Montium Pincészet 2013-as hárslevelűjével. Kecsegét kapott társnak, kukoricafelfújttal, karamellizált sárga karottával és vermuth mártással. Jól állt a bornak a kevés maradék cukor, szép savai határozott lendületet diktáltak. Érett alma, birsalma mind illatban és kortyban, virágos, mézes jegyekkel megtámasztva. A felfújt és a karotta finom édességével kiválóan összesimult a bor.
 
Tokaji bor és levendula: ez a nyár illata
Házi füstölésű borjúgerinc, sült fügével, édesköménnyel és levendulás mogyoróburgonyával

A vacsorát Lenkey Géza mádi borász két borával zártuk. A 2005-ös hárslevelű házi füstölésű borjúgerincet kapott, hozzá sült füge dukált, édesköménnyel bolondítva és levendulás mogyoróburgonyával körítve. A bor érett, tercier aromái a hús finom füstöltségével összhangot alkottak. A dohány, a bőr, az aszalt füge illatban és kortyban határozottan jelen voltak. Sherrys jelleg. Finom ásványok.

Zárásképp karamellszivacs érkezett aranymazsolával, maracujában áztatott kelt tésztával, pirított mákkal és levendulás joghurttal, melyhez Lenkey Édes Kövek 2010 járt. A borban visszaköszönt a maracuja, az érett trópusi gyümölcsök, a sárgabarack, már a dzsemje is, vastag, hosszú, ásványok, a hordós fűszerek, botrytisz, mazsola, jó savak, igazi provence-i utazás volt, engedtük is, hogy magával ragadjon.
Winelovers borok az olvasás mellé