Válassz: itt egy fehér- és egy vörösboros libaétel Márton napra

Borászportál
2015. november 03., 06:28


Nils Holgersson és Lúdas Matyi legjobb barátaira rájár a rúd ezekben a napokban. Itt a Márton nap, itt vannak az új borok és itt van a libából készült ételek szezonja. Nézzünk két meglehetősen boros libareceptet!
Válassz: itt egy fehér- és egy vörösboros libaétel Márton napra
Fotó: Blog.hyatt.com
Vörösboros libamell párolt káposztával

Igazi klasszikus. Mondhatnánk azt is, hogy szinte már unalmas, de talán megengedhető, hiszen majdhogynem egy évben egyszer kerül csak az asztalra.
 
Válassz: itt egy fehér- és egy vörösboros libaétel Márton napra
Fotó: Reviczkyblog.com
 
Szerencsére egyáltalán nem bonyolult étel. A libamellek bőrös felét be kell vagdalni, majd megsózni, borsozni. Ez után jöhet a lepirítás, libazsíron, a bőrös felével lefelé. Hogyha ezzel megvagyunk, mehet mellé a vöröshagyma, a fokhagyma és a rozmaring, egy kis víz, no meg némi vörösbor, rá a fólia, és már be is tolhatjuk az előmelegített sütőbe.
 
Hogyha átsült, leszedjük a fóliát, küldünk alá még vörösbort, és szépen megpirítjuk a tetejét. Picit pihentetjük, óvatosan felszeleteljük, és a lényeg meg is van. 
A köret még egyszerűbb. A felszeletelt lila káposztát sóval, köménymaggal, egy kis vörösborral olajon megpirítjuk. 
 
Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk kárba veszni azt a boros szószt, ami a hús alatt keletkezik. Az a legjobb rész!
 
Bortipp: teljesen egyértelmű, hogy idei portugieser a legjobb választás hozzá. Aki pedig egy kicsit testesebb kísérőre vágyik, az menjen vacsorázni Fekete Lászlóval igyon hozzá mondjuk egy kékfrankost.
 
Sült libacomb gombás burgonyával és fehérboros párolt káposztával
 
Ezúttal sem bonyolítjuk agyon a klasszikust. A libacombokat alaposan be kell sózni, borsozni, pihentetni egy kicsit, majd meglocsolni egy kis libazsírral, fehérborral, tenni mellé rozmaringot, és mehet a sütőbe.
 
Válassz: itt egy fehér- és egy vörösboros libaétel Márton napra
Fotó: Simplyrecipes.com
 
A krumplit közben már lehet főzni. Aztán jön a káposzta, ezúttal a karamellizálós módszerrel. Vagyis a serpenyőbe kerüljön cukor, amit addig kell óvatosan, kavargatva melegíteni, amíg karamellizálódik, utána mehet bele a reszelt káposzta, és az alma, a só, a bors, a kömény, és a fehérbor. 
 
Ha minden jól megy, megfőtt közben a burgonya. Úgy kell elkészíteni, mint egy krumplipürét, közben pedig belekeverni valami ízesebb, apró, lepirított gombát (mondjuk tőkegombát, vagy rókagombát).
 
Azt ugye nem kell mondani, hogy ha a liba megpuhult, akkor mehet még alá bor, és szépen meg kell pirítani a tetejét. 
 
Bortipp: Mi egy testes, komolyabb fehérbort választanánk ehhez az ételhez, mondjuk egy érlelt csopaki olaszrizling, vagy egy kellemes tokaji, száraz furmint formájában.