Virslis, lencsés, malacos receptek egy kis csavarral és jó pezsgőkkel

Borászportál
2017. december 26., 15:00


Senkit nem akarunk lebeszélni a szilveszter és az újév klasszikus fogásairól, inkább csak segítünk felturbózni őket. Különleges pezsgőket is választottunk hozzájuk.
Virslis, lencsés, malacos receptek egy kis csavarral és jó pezsgőkkel
Ha szilveszter, akkor lencse, malac és virsli. Ha a tradícióknál maradva mégis újra vágynál, most segítünk. Mutatunk három egyszerű ötletet, amik amelyek remekül fel tudják dobni a hagyományos ételeket. Az ajánlatunkból természetesen nem maradhatnak el a velük tökéletesen harmonizáló pezsgők sem. Hidd el, új élményben lesz részed.
 
Házilag készített „mindent bele” hotdog
 
Virslis, lencsés, malacos receptek egy kis csavarral és jó pezsgőkkel
Fotó: Garamvári / del.h-cdn.co
 
A virsli állandó visszatérő eleme a szilveszteri partiknak, éppen ezért nem árt kicsit újragondolni. Ha az idő engedi, az unalmas virsli-kenyér-mustár trió helyett a virsli (jó minőségű) akár házilag készített péksüteménybe (recept itt) helyezve ezúttal hotdogként szervírozható. Innentől kezdve pedig nincs megállás, csak a fantázia szab határt a további tuningnak. Szerintünk mindenképpen kerüljön bele valami szaftosabb, zsírosabb kiegészítő – hosszú estére készülünk, ilyenkor jól jön a masszívabb alapozás. Nem árt, ha van a gyomrunkban valami "súlyos", hosszú lesz az este. Kiválóan passzol hozzá a cheddar sajt és a bacon, extrának pedig mehet hozzá karikázott savanyú uborka (egy lehetséges változat itt).
 
 
Ajánlott pezsgő: Garamvári Furmint Brut

A pezsgő stílusát a furmint szőlőfajta jegyei határozzák meg. A másoderjesztés és az érlelés minimum 18 hónapig tart, ami a pezsgőt lekerekíti és némi édeskés fűszerességet is kölcsönöz neki. Ezzel együtt a savak továbbra is hangsúlyosak maradnak, aminek köszönhetően remekül harmonizálnak a zsírosabb ételekkel, akár (jó minőségű) hamburgerrel, vagy hotdoggal is. A savak tudnak ugyanis áthatolni a zsírosságon, ezáltal remekül frissítik a falatot. Tökéletes élmény!
 
 
Egzotikus lencseragu
 
Virslis, lencsés, malacos receptek egy kis csavarral és jó pezsgőkkel
Fotó: Garamvári / gaultmillau.hu
 
Nem kell megijedni, alapvetően egy hagyományos, sűrűbb lencsesalátáról van szó. Az étel különlegességét inkább a fűszerezés adja. Ízlés szerint használjuk a sherry-t, mézet, római köményt, citromot (héját reszelve, levét préselve) és a szójaszószt. A végeredmény egy nagyon izgalmas, édes-sós ízorgia lesz (egy egyszerűbb változat receptje itt található). Akár csirkecsíkokat is lehet hozzá kisütni, az igazán bevállalósak pedig még chili-t is rakhatnak bele, hogy egy harmadik íz is megjelenjen.
 
Ajánlott pezsgő: Garamvári Don Giovanni
 
Először 2006-ban, Mozart születésének 250. évfordulóján készült ez a viszonylag magas cukortartalmú (20-25g/l) száraz pezsgő, amely pinot blanc és chardonnay alapborból készült tradicionális eljárással. Kiváló választás a lencseraguhoz, mert remekül tud játszani a szójaszósz sósságával, miközben kiemeli a méz és a sherry édességét.
  
 
Csak kívül klasszik malacsült
 
Virslis, lencsés, malacos receptek egy kis csavarral és jó pezsgőkkel
Fotó: Garamvári / schef.hu
 
A szilveszteri lakomák elmaradhatatlan résztvevője a malac (az ő nagy bánatára). Amit mi ajánlunk, az egy kívül hagyományos, belül viszont megbolondított változat. A malac bőrére mehetnek az alapfűszerek, nem kell különleges zöldfűszereket használni, így szépen kijön a malac íze. A bőr és a hús közé tölteléknek viszont készítsünk egy áfonyás, szilvás káposztás mixet (recept itt). Sütéskor ne spóroljunk a zsiradékkal; legjobb a vaj.

Ajánlott pezsgő: Garamvári Evolution Rosé

100% pinot noir kékszőlőből készült rozé pezsgő. Szilárd gerincű tétel, finom savkkal, illetve a másoderjesztésből származó kevés cserzőanyaggal. Kiváló választás a malachoz, az ugyanis már rég túlhaladott nézet, hogy a vörösbor a vörös húsokhoz, a fehérbor pedig a fehér húsokhoz illik. Így bár a malac inkább a fehér húsúak közé tartozik, ízekben rendkívül gazdag és karakteres, ezért remekül illik hozzá egy tartalmasabb rozé tétel is. Ha mégis maradnál a hagyományoknál, és fehér pezsgőt választanál, akkor is van számodra egy különleges ajánlatunk; a blanc de noirs.
 
Blanc de noirs (blandönoár – feketéből fehér) pezsgő: a kifejezés arra utal, hogy a fehérbor csak kékszőlőből készült. Az eredeti francia pezsgők és más habzóborok, amelyeket csak pinot noirból és/vagy pinot meunier-ből (pino mönyijé) állították elő, általában sokkal testesebbek, gazdag gyümölcsösséggel és hosszú lecsengéssel. Az Amerikai Egyesült Államokban a blanc de noir (BdN) felirat jelezheti azt is, hogy enyhe rózsaszínes árnyalatot fedezhetünk fel a borban. Ezekre a borokra jellemző a szép savkészlet, sok gyümölccsel és esetenként egy leheletnyi cserzőanyaggal.
Winelovers borok az olvasás mellé