6 éves kortól tanítanák a bor történetét és civilizációját Olaszroszágban

Borászportál
2016. május 28., 07:36


Egy olasz szenátor kezdeményezésére a parlament vizsgálja annak a lehetőségét, hogyan képezhetné az alaptanterv részét „a bor története és civilizációja” nevű tárgy.
6 éves kortól tanítanák a bor történetét és civilizációját Olaszroszágban
Március végén nagy visszhangot keltett az olasz sajtóban egy benyújtott törvényjavaslat, mely 6 éves kortól egészen az egyetemig kötelezővé tenné a „bor története és civilizációja” tantárgy oktatását – írja a Vitisphere.com.
 
„Történelmünk szerves része a bor vagy a szőlő”- írja a weblapján Dario Stephano szenátor a törvényjavaslatra hivatkozva. Véleménye szerint számos érv támasztja alá az olasz gyerekek szőlővel és borral kapcsolatos oktatását: kezdve azzal, hogy Olaszország a világ legnagyobb bortermelője, és így lakosságának is rendelkeznie kell egy minimális tájékozottsággal a gazdaság eme szegmensére vonatkozóan.
A politikust Attilio Scienza, a Sacre Coeur Katolikus Egyetem professzora is támogatja a borkultúrára nevelésnek tervében: „Az ivás kultúrájának nem ismerése irányítja a 15 éves fiatalokat a mértéktelen ivászat felé. (…) Az oktatás segít felhívni a figyelmet arra, hogy a bor a mediterrán kultúra szerves része. Tudatosítanunk kell, hogy a bor a mediterrán népek alapvető eleme. Annak nem fizikai kielégülésnek kell lennie, hanem kulturális élvezetnek, mely segít megismerni a bor mögött rejtő történelmet is. Ennek a kultúrának a fiatalokkal történő megismertetése az iskolában az első lépés.”- magyarázta a professzor.
 
Mit gondolsz, jót tenne Magyarországon is a hasonló ismeretterjesztés?