A bortudósok megtartották 8. nemzetközi konferenciájukat

Dr Harsányi Dávid
2014. július 07., 10:27


2014. június 27-30-ig rendezték meg az Academy of Wine Business Research konferenciát Németországban. Cikkünkben e különleges eseményt mutatjuk be, illetve a változatos témájú előadások anyagából szemezgetünk.
 
A konferencia
Már az elnevezés is mutatja, hogy itt rangos eseményről van szó, és persze azt is, hogy „akadémiai” emberekkel, tanárokkal, kutatókkal találkozunk. A nyolcadik alkalom is arra utal, hogy sikeres konferenciáról beszélhetünk. Miután általában váltogatják az északi és déli féltekén a helyszíneket, így az eseményeket többnyire másfél évente szervezik, hogy nyárra kerüljön a program. (Habár legutóbb is északon, Kanadában volt a konferencia, de legközelebb már Ausztráliában Adelaide ad otthont az eseménynek.)
A bortudósok megtartották 8. nemzetközi konferenciájukat
A konferencia résztvevői
A vándorkonferencia mögött álló szervezet elsődleges feladatának tekinti, hogy nemzetközi közösséget teremtsen azon akadémiai, egyetemi emberek számára, akiknek a kutatási területe a bor gazdasági, társadalmi, illetve menedzsment vonatkozása. A közösség összetartására, egymás munkájának, eredményeinek megismerésére pedig kiválóan alkalmas egy néhány napos konferencia.
 
A résztvevők
A csapat magja egy jól összeszokott közösség, akik gyakran munkakapcsolatban is állnak egymással, és sokan közülük egy-egy ilyen találkozás alkalmával barátként üdvözlik a másikat. Ezért – persze kis túlzással – a Forma1-hez hasonló utazó cirkusznak tűnik a rendezvény, ahol a szereplők többsége állandó, csak éppen a helyszín változik. A konferencia résztvevői egyben előadói is (idén 140-en), akik közül a legtöbben boros egyetemek vezető oktatói. Fontos természetesen kihangsúlyozni, hogy első sorban gazdasági oldalról közelítik a témát, tehát nem a szőlészet-borkészítés, és nem is a borkóstolás felől. Bár a társaságban volt két Master of Wine is, és ez kiegészülve a doktori (PhD) címükkel, ugyancsak tiszteletet parancsol.
Szerencsére azonban nem kell megijedni, mert barátságos, nyitott közösségről van szó, amiben persze biztosan nagy szerepe van az újvilági hozzáállásnak is.
A helyszín
Idén a házigazda a Geisenheim Egyetem volt, amely érdekes módon Németország legfiatalabb egyeteme, hiszen 2013. január 1-jén alakult. Az intézmény története persze jóval régebbi múltra tekint vissza, csak korábban egy másik egyetem karaként, illetve kutatóközpontként üzemelt. Fontos kiemelni, hogy mind az (elméleti) kutatásra, mind az alkalmazott tudományokra hangsúlyt helyeznek. Ősztől pedig indul az angol nyelvű főiskolai képzésük is, amely elérhető közelsége miatt hazai fiataloknak is izgalmas alternatíva lehet.
A bortudósok megtartották 8. nemzetközi konferenciájukat
A Geisenheim Egyetem (forrás)
Az egyetem a Rheingau borvidéken helyezkedik el, amely a három legkiemelkedőbb között szerepel Mosel és Pfalz mellett. A régió viszonylag kicsi, és természetesen a rizlingeken van a hangsúly (ld. Rheingauer Riesling-Route), de azért például a pinot noirral is lehet találkozni itt. A Rajna északi oldalán a gyakran igen meredek déli lejtők remek klímát biztosítanak a minőségi termelés számára. Érdekes megjegyezni, hogy a német precizitással kialakított szőlőültetvényeken néhol kezd megjelenni az aljnövényzet, a sorok között virágok nyílnak, hiszen többen a harmonikus ökoszisztéma kialakítását tűzték ki célul. Érdemes az interneten szemezgetni a területről készült fotókból, mert a hely tényleg lélegzetelállító – és nem mellesleg az UNESCO világörökség részét képezi. Egyébként éppen a konferencia ideje alatt nyitott – a helyiek szerint – Európa legnagyobb zenei fesztiválja Rheingauban. Ez persze maximum a klasszikus/jazz területen lehet igaz, de a 126.000 elérhető jegy és a 45 helyszín kétségtelenül impozáns!
A bortudósok megtartották 8. nemzetközi konferenciájukat
A Rheingau borvidék impozáns (forrás)
Németországról lévén szó, remek volt a konferencia lebonyolítása, és bár külön felhívták a figyelmünket a transzferbuszok pontos menetrendjére, azért a sokszínű csapat miatt pár percet mindig ráhagytak az indulásra. Az esemény főszervezője Szolnoki Gergely volt, aki maga is az egyetem oktatója, és korábban hazánkban is adott elő például a soproni Bormarketing Konferencián.
A program
Egyáltalán nem mondható szokványosnak, hogy szombaton és vasárnap (!) volt a rendezvény két fő napja, ráadásul a busz 8-kor indult, és 8.30-kor már kezdődtek az előadások – amelyek egészen 5-ig tartottak. Ezek után esti program is várta a jelenlévőket, valamint pénteken workshopokra, hétfőn pedig amolyan tanulmányi kirándulásra lehetett elmenni.
A számok magukért beszélnek, hiszen a hétvégi két nap alatt 85 (!) előadás szerepelt a programban. Szimpatikus volt az a hozzáállás, hogy a tudományos életet a gyakorlatival ötvözték, és három bevezető előadást is ügyvezetők (borászatok, kereskedő cégek első emberei) tartottak. A Schloss Vollrads ügyvezetője például maga is az Egyetemen doktorált! Akit érdekel a részletes program, az letöltheti itt.