A Gellértben is felbukkan a Borkoli pop-up schoolja

Borászportál
2017. október 16., 12:57


Bár már hetedjére érkezik a Márton napi Borfesztivál a Gellértbe, idén első alkalommal viszont ingyenes borkóstoló kurzusokat is tartanak, Gellért-Borkollégium pop-up school néven. 
A Gellértben is felbukkan a Borkoli pop-up schoolja
Kiváló magyar tételekkel kiszínezett villámkurzusokon vehetnek részt a fesztiválozók, akik előzetesen regisztrálnak az egyenként 25 perces turnusokra. A színes elemekkel és borkóstolással átszőtt szakmai előadásokon pénteken Magyarország TOP 100 borai, szombaton pedig a bordói stílusú borok lesz a téma. 

Magyarország legjobbjai: válogatás a TOP 100 borból

Ki ne lenne kíváncsi arra, hogy melyek az adott év legkiemelkedőbb magyar borai? A TOP 100 kiadvány egy olyan piacvezető, mértékadó iránytű, amely segít eligazodni a legjobbak között. Az egységes nemzetközi sztenderdek alapján bíráló zsűri a borversenyek sztárjai és az ajánló szakértők által javasolt borok közül válogatva emelte ki a száz legjobb hazai tételt. A kóstolón ezekből szemezgetünk. Regisztrálni IDE kattintva lehet.
 
 
"Nem véletlen, hogy a négy borpár egyik tagja minden kurzuson a tokaji aszú: ezek a borok ugyanis komplexitásuknak köszönhetően nem csak a hazai mezőnyben kiemelkedőek, de bátran mondhatjuk, hogy a világ élvonalába tartoznak. Izgalmas kísérlet lesz egy illatos, reduktív száraz fehérborral vagy egy hordós érlelésű vörösborral együtt kóstolva a nyilvánvaló stílusbeli különbségek ellenére felfedezni a közös nevezőt: a karaktert és a kiváló minőséget." – mesélte Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus, aki pénteken mutatja be a borokat. 

Időpontok és borok:
(2017. november 10.)

18:00 – Hilltop Neszmély, Kamocsay Ákos Hilltop Ihlet Cuvée 2015 és Zombory Pince, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
18:30 – Ebner Pince, Cabernet Sauvignon-Merlot-Syrah Cuvée 2013 és Chateau Cloche, Tokaji Aszú 2013
19:00 – Liszkay Borkúria, Cabernet Franc Pangyéri Szűz Barrique 2012 és Carpinus Borászat, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2013
19:30 – Vylyan Pincészet, Vylyan Syrah 2013 és Pannon Tokaj Pincészet, Dominium Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
 
A Gellértben is felbukkan a Borkoli pop-up schoolja
Az Olaszrizling Október pop-up kurzusai teltházasak voltak, így érdemes most is mielőbb jelentkezni.

Bordói November: mit tudnak a bordói fajták Magyarországon?

Cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot – Bordeaux ikonikus szőlőfajtái Magyarország több borvidékén is otthonra leltek. Az este során bemutatott borpárosítások bebizonyítják, hogy megfelelő termőhelyre telepítve, tudatos borászati koncepció mentén elkészítve önmagukban és házasításként egyaránt remekelnek. Regisztrálni IDE kattintva lehet.

Mit tud a cabernet sauvignon egy hűvös évben, két különböző borvidéken? Milyen egy villányi, és egy dűlőszelektált szekszárdi cabernet franc? Bock vagy Koch nyeri a 11-es cuvée-párbajt? Mit mutat egy négy- és egy tízéves villányi cabernet sauvignon a pohárban? Ezekre a kérdésekre mind fény derül Bálint László nemzetközi borakadémikus által, aki szombaton mutatja be a borokat. 

Időpontok és borok:
(2017. november 11.)

18:00 – Mészáros Pál, Cabernet Sauvignon 2014 és Weninger Franz, Cabernet Sauvignon 2014
18:30 – Sauska, Cabernet Franc 2012 és Mészáros Pál, Hidaspetre Cabernet Franc Reserve 2013
19:00 – Bock Pincészet Royal Cuvée 2011 és Koch Csaba VinArt, Csanád Cuvée 2011
19:30 – Gere Attila, Cabernet Sauvignon 2013 és Malatinszky Kúria, Kúria Cabernet Sauvignon 2007
Winelovers borok az olvasás mellé