A románok rájöttek az adómentes pálinka titkára?

Borászportál - MTI
2014. október 28., 15:42


Románia eltörli 2015. január elsejétől a családi pálinkafőzés után fizetendő jövedéki adót - jelentette be Victor Ponta miniszterelnök a közszolgálati televízió vasárnapi adásában.
 
A miniszterelnök szerint a tervezetről hétfőn szavaz a román parlament alsóháza, és ha az államfő kihirdeti a törvényt, az január elsejétől életbe is léphet. Hozzátette, Románia készül arra a jogi csatára, amelyet az Európai Bizottsággal kell megvívnia a jövedéki adó elengedése miatt.
"Van egy szomszédos ország, amelyiknek meggyűlt a baja az Európai Bizottsággal, és el is veszítette a pert" - utalt Magyarországra a miniszterelnök. "Mi megtaláltuk a megoldást a jövedéki adó elengedésére, amit be is iktattunk a törvénybe. Úgy véljük, hogy ez összhangban van az európai szabályozással" - idézte a kormányfőt az Agerpres hírügynökség.
Victor Ponta hozzátette, számít az Európai Bizottság vizsgálatára.
 
"Minden bizonnyal lesz rá gondjuk a szomszédainknak. A Bizottság jelezte is már, hogy nem hagyja válasz nélkül, ha úgy járunk el, mint Magyarország, de mi találtunk egy másik jogi megoldást" - fogalmazott Victor Ponta.
A jelenlegi romániai adótörvénykönyv ezer eurós (306 ezer forint) jövedéki adót szab meg a saját háztartásban készített, saját fogyasztásra szánt gyümölcspárlat esetében száz liter tiszta alkoholra. A romániai pálinkafőzők azt kezdeményezték, hogy minden család adómentesen főzhessen 200 liter pálinkát saját használatra.
Winelovers borok az olvasás mellé