Alföld, Szekszárd: durva kárt szenvedtek a szőlőtőkék a fagyban

Borászportál
2012. február 15., 08:59


A Hajós-Bajai, továbbá a Csongrádi, valamint a Kunsági Borvidék déli részén tehetett nagyobb kárt a fagy, de érinthette még a nagy hideg a Mohács környéki szőlőket, valamint a Szekszárdi Borvidék egyes részeit is – mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára. Előfordulhat, hogy ez idén terméskieséshez, a jövőben pedig gyengébb minőségű terméshez vezet.
Alföld, Szekszárd: durva kárt szenvedtek a szőlőtőkék a fagyban
 
A Borászportál úgy tudja, az ültetvények főként azokon a területeken károsodtak, ahol a hőmérséklet mínusz 20 fok alá süllyedt az elmúlt napokban, hetekben. Ezeken a helyeken ugyanis előfordulhat, hogy a nagy hideg miatt nemcsak a rügyek károsodtak, hanem a szőlőtőkék fás részei is. Ez utóbbi pedig azt jelentheti, hogy nemcsak az idén lehet terméskiesésre számítani, hanem – a fás részek újranevelése miatt – több éven keresztül is gyengébb lehet a termés.
A cikk a hirdetés után folytatódik!
 

A fagy kártételét azonban pontosan még nem lehet megbecsülni, azzal meg kell várni a rügyvizsgálatok eredményét – mondta a főtitkár az MTI-nek. Emellett esetenként maga a szőlőnövény is képes valamilyen mértékű regenerációra. A szakember megjegyezte: a legyengült ültetvények erősebben károsodhattak, mint a kiegyensúlyozott állapotban lévők. Horváth Csaba közölte azt is, hogy Tokajban csak rügykárokat észleltek, az Egri Borvidéken sincs jelentősebb fagykár, és úgy tűnik, hogy a Balaton-felvidék is „megúszta” a nagyobb károkat.
Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa titkára az MTI érdeklődésére elmondta: az eddigi vizsgálatok során fagykárt még nem tapasztaltak, de biztosra vehető, hogy a fagyzugos területeken és az idősebb ültetvényeket érintően vannak károk. Nagy Gergely szólt arról, hogy ugyan a szőlőtőkék jelenlegi állapotából ma még nem lehet következtetéseket levonni az idei termésre vonatkozóan, de az előjelek jók, hiszen a rendkívüli hideg növényvédelmi szempontból kedvezően hatott, akadályozta a kórokozók, kártevőt áttelelését.
Alföld, Szekszárd: durva kárt szenvedtek a szőlőtőkék a fagyban
Tokaj, Villány, Eger és a Balaton-felvidék eddig megúszta, Szekszárdon és az Alföldön viszont komoly károkat okozott a tartós fagy
A hegyközségi titkár a csapadékkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a tavalyi száraz ősz hatására jobban „beértek” a vesszők, a szőlő a fagyra kevésbé volt érzékeny. A napokban lehullott nagy mennyiségű hó pedig tavaszra elegendő vízhez juttatja az ültetvényeket.
Szerkesztette: Németh Richard
Winelovers borok az olvasás mellé