Átadták az Év Pincészete-díjat a Koch Borászatnak

Borászportál
2014. szeptember 05., 14:19


A 2014-es Év Pincészete díjat a Koch Borászat nyerte el, a Hajós-Bajai borvidékről. Tizenharmadik alkalommal ítélték oda a legjobb magyar borászatnak járó elismerést. A díjra szakmai körből érkeztek a javaslatok és a végleges szavazatok. A második helyezett a Frittman Borászat, a harmadik helyezett a Béres Szőlőbirtok és Pincészet lett, akik oklevelet vehettek át a díjátadón.
Átadták az Év Pincészete-díjat a Koch Borászatnak
 
Átadták az Év Pincészete-díjat a Koch Borászatnak
Koch Csaba
"Az Év Pincészete-díjjal az egész Hajós-Bajai Borvidéket ismerték el" - mondta Koch Csaba, a rangos hazai elismeréssel idén kitüntetett borász 2014. szeptember 4-én Borotán, az Év Pincészete-díj ünnepélyes átadóján. A szőlőművelési innovációjáról is ismert, több nemzetközi nagy arannyal díjazott hajós-bajai borászt Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, Dr. Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia elnöke és Dr. Kiss István, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének elnöke is méltatta.
Átadták az Év Pincészete-díjat a Koch Borászatnak
Tornai Tamás, Dr. Kiss István, Dr. Kállay Miklós
Koch Csaba a hajós-bajai terroir, a talaj és a klíma előnyeinek kiemelése mellett felvázolta a hazai borágazat további fejlődésének lehetséges útjait is. A lehetőségekről emlékezett meg a szakma mintegy 300 képviselője előtt Dr. Trócsányi László igazságügy-miniszter és Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára is, utóbbi köszöntésében kiemelte, hogy Koch Csaba nem megváltoztatni, kihasználni akarja a természetet, hanem ápolni és együtt élni vele. A bor és gasztronómia fejlődésének további lehetőségeiről már nem csak beszélgettek: a Koch Borászat impozáns borsorához Kovács Lázár mesterszakács komponált illő ételeket, de a sorból természetesen nem maradhatott ki a bajai halászlé és sváb ételkülönlegességek sem. A szakmai sajtó és a borágazat képviselői közül többen végigkóstolták a Koch Borászat díjnyertes borait, és örömmel nyugtázták: nem véletlenül részesült díjesőben az elmúlt években a borotai pincészet
 
A borotai központú Koch Borászat a Hajós-Bajai borvidékhez tartozik, amit egy 40 hektáros, összefüggő szőlőterület ölel át, alig egy kilométerre Borota községtől. VinArt néven működő pincészet Nagyharsányban, a Villányi borvidéken található. A pincészethez tartozó kiváló fekvésű szőlőültetvények a Villanyi borvidék egyik legjobb termőhelyen, a diósviszlói Imrevölgyben találhatóak.
Átadták az Év Pincészete-díjat a Koch Borászatnak
Ezúton is gratulálunk az elismeréshez!