Baj van a szőlőárakkal, Jásdi István vészharangot kongat

Borászportál
2016. október 19., 19:46


Idén a szőlő és a bor mennyisége is kedvezőtlenebb a vártnál, van, ahol a 30%-ot is eléri a kieső mennyiség, miközben a szőlő felvásárlási árak is igen alacsonyak. A Balatonnál is nagy a baj.
Baj van a szőlőárakkal, Jásdi István vészharangot kongat
Fotó: Sarahmckinley.photoshelter.com
Az idén mintegy 2,7 millió hektoliter seprős újbor érlelődhet a pincékben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának előzetes termésbecslése szerint. Az idén a mennyiség és a minőség is kedvezőtlenebb a vártnál – mondta Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára az MTI-nek.
 
A termés mennyisége nem meglepően azokon a területeken a legalacsonyabb, ahol a természeti körülmények nagyon kedvezőtlenek voltak, például jégverés pusztított.
Az árak a szüret kezdetén a fehérszőlőnél átlagosan 75 forint körül mozogtak kilogrammonként, a kékszőlőnél pedig 100 forint körüliek voltak. A nagyon jó minőségű fehérszőlőért 85-120 forintot adtak kilónként. A szüret harmada után azonban már csökkentek az árak, főként a Kunsági borvidéken, ahol a fehér szőlő kilójáért már csak 60-65 forintot kínáltak a felvásárlók.

A borexport az idei első hét hónapban 43 millió eurót - valamivel több mint 14 milliárd forintot - tett ki a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, ez mintegy 360 ezer hektoliter bor kivitelét jelentette. Az idei kivitel ugyanakkor elmarad a múlt év azonos időszakitól, amikor 390 ezer hektoliter bort exportáltunk mintegy 46 millió euró - több mint 15 milliárd forint - értékben. 
 
Baj van a szőlőárakkal, Jásdi István vészharangot kongat
Jásdi István az Olaszrizling Októberen 2014-ben (Fotó: Graselly Balázs)
 
A helyettes államtitkár a Nemzeti Élelmiszerlánc-felügyeleti Hatóság adatai alapján azt mondta, hogy a múlt évben a magyar borimport mennyisége 197 ezer hektolitert tett ki, az idén ez a mennyiség szeptember közepéig 140 ezer hektoliter volt, és a szakemberek az év végéig 170 ezer hektoliter import borra számítanak. A tavalyi mennyiség 78 százaléka olasz, 10 százaléka spanyol import volt. Az idén szeptember közepéig az Olaszországból származó borok aránya 85 százalékra nőtt, míg a spanyol boroké 6,5 százalékra csökkent.

Jásdi István, csopaki borász pedig a Hír TV-nek nyilatkozva beszélt arról, hogy a Balatonfüred-csopaki borvidéken nagyjából a 30%-ot eléri el a jégkár miatt kieső mennyiség.
 
A borász korábban a Vinoporton írta meg , hogy véleménye szerint ha nem történik semmi, öt-tíz éven belül eltűnik a balatoni szőlők 80%-a. A Hír TV-nek elmondta: a Balaton körül hat borvidéken közel 10000 hektár szőlő van, ám ebből több ezer hektár nagyon rossz állapotban van. Az ültetvényeket véleménye szerint 30-35 évente újra kéne telepíteni, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 15 évben legalább 5000 hektárton kellett volna telepíteni, ám szerinte 1000 ha-t sem telepítettek.
 
Winelovers borok az olvasás mellé