Berecz Stéphanie a Borászok Borásza

Borászportál
2014. április 28., 09:50


Elismerés - 2014. április 25-én este a Boscolo Hotel New York Palotában rendezett díjátadó gálavacsora keretein belül adták át a Borászok Borásza díjat, illetve a Borászok Barátja különdíjat. Gratulálunk a nyerteseknek!
 
A Borászok Borásza Berecz Stephanie, a Borászok Barátja pedig Dr. Mészáros Gabriella.

Egy díj a legjobbaktól a legjobbnak

Ezt az elismerést a leghitelesebbnek szokták titulálni. Miért? Erre a kérdésre a díj szlogenje adja meg legtalálóbban és legtömörebben a választ: egy díj a legjobbaktól a legjobbnak. 2014-től ez még hangsúlyosabban igaz, mint eddig, hiszen a díjat felügyelő Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma helyett már a jelölés joga is a borászok kezében van: idén az eddigi évek Borászok Borászai dönthették el, hogy ki az az ötven magyar borász, aki esélyes a cím elnyerésére. A „halhatatlanok klubjának tagjai”, azaz a Borászok Borásza cím eddigi birtokosai: Demeter Zoltán (2007), dr. Lőrincz György (2008), Szepsy István (2009), Légli Ottó (2010), Kaló Imre (2011), Györgykovács Imre (2012), Szentesi József (2013); hozzájuk csatlakozott idén Berecz Stephanie.
   
A díj

A Borászok Borásza cím birtokosa az a kiemelkedő minőségű bort készítő személy lehet, akit az elmúlt évek Borászok Borászai a hazai bortermelők 50 legjobbja közé jelölnek. Minden jelölt egy szavazattal rendelkezik. A győztest egyszerű többséggel, de kétkörös szavazással választják meg. Az első kör után a legtöbb szavazatot kapott 5 jelölt közül hozza meg a végső döntést az 50 jelölt szintén egy-egy szavazatával. Szavazategyenlőség esetén a legidősebb jelölőtestületi tag szavazata dönt. A Borászok Borásza örökös cím, amelyet nem lehet újra elnyerni.
 
Az 1. körös szavazatok alapján az alábbi jelöltek jutottak a döntőbe, közülük választották meg a Borászok Borászát:

Berecz Stephanie (Tokaj Kikelet, Tokaj-Hegyaljai borvidék), Bussay László (Bussay Pince, Zalai borvidék), Ipacs Szabó István (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Villányi Borvidék), Jásdi István (Jásdi Pince, Balatonfüred-Csopaki borvidék), Tiffán Ede (Tiffán Ede és Zsolt Pincészete, Villányi Borvidék).

A különdíj

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. A díjra a korábbi évek Borászok Borászai 1-1 jelöltet állíthatnak, akik közül a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje választja ki a győztest. Az idei jelöltek voltak: Alkonyi László: Agrármérnök, borszakíró. Főszerkesztője és alapítója volt a Borbarát Magazinnak; Ambrus Lajos: József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine kiváló vendégszerzője; Bányai Gábor Botond: A Borigo Magazin kiadóigazgatója és főszerkesztője, a Vinum Praemium Alapítvány kuratóriumának volt tagja; Isabelle Legeron: A Travel Channel francia műsorvezetője; illetve a későbbi győztes Dr. Mészáros Gabriella: A Borkollégium oktatási központ vezetője, nemzetközi tanácsadó, borszakíró, egyéni korrepetitor az első nemzetközi borakadémikus Magyarországon.
Winelovers borok az olvasás mellé