Betegek szőlők, kevés lesz a bor

Borászportál
2014. szeptember 07., 20:00


Tízmilliárd forintnyi terméskiesést okozhatott a szőlőültetvényeken az idei csapadékos időjárás, illetve az átlagosnál nagyobb kórokozói kártétel. A legnagyobb károkat a szőlőlisztharmat idézte elő.
Betegek szőlők, kevés lesz a bor
 
A lisztharmat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felmérései szerint a kiskertekben 50-75 százalékos, a nagyüzemekben 25-35 százalékos veszteségeket okozott - írja az agrárszektor.hu. A termelők 100-150 ezer tonnával kevesebb szőlőt szüretelhetnek le a kártételek miatt.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint valószínűsíthető, hogy a tavaszi várakozásokhoz képest az időjárási körülmények és a kórokozók szokásosnál nagyobb kártételei legalább 25-30 százalékos terméskiesést okoztak.
 
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint az ültetvényeken a lisztharmat okozta a legnagyobb károkat. A betegség kisebb-nagyobb mértékben az egész országot érintette, és - a védekezés sikerességétől függően – a kiskertekben 50-75 százalékos, a nagyüzemekben 25-35 százalékos terméskiesést okozhatott.
Betegek szőlők, kevés lesz a bor
A lisztharmat különösen a betegségre érzékeny szőlőfajtáknál – a kékfrankosnál, a kadarkánál, a kékoportónál, az olaszrizlingnél és chardonnay-nál – okozott hatalmas problémákat. A NÉBIH a legnagyobb károkat Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében regisztrálta, a HNT szerint pedig a gomba a Balaton-felvidéken idézte elő a legnagyobb veszteségeket.
A betegség ilyen mértékű fellépése az idei rendkívül csapadékos időjárás, a megszokottnál korábban beköszöntő tavasz és az enyhe tél számlájára írható, de közrejátszott a „gazdálkodói felelősség” is – fogalmazott a NÉBIH.
Azért, hogy 2015-ben ne alakulhasson ki az ideihez hasonló erősségű lisztharmatfertőzés, különösen szükségessé váhatlnak a szüret utáni, illetve a jövő tavaszi szakszerű védekezések – figyelmeztet a hivatal.
Winelovers borok az olvasás mellé