Eger becsületéért - Dr. Lőrincz György Az Év Borásza

Borászportál
2009. december 04., 13:07


Az egri borvidék becsületének helyreállításáért - a glicerinbotrány után - bizonyára jót tesz majd, hogy idén egri borász kapta a legrangosabb honi borkitüntetést. A díjjal egyébként Villányhoz hasonlóan már Egerben is négy Év Borásza van!
Eger becsületéért - Dr. Lőrincz György Az Év Borásza
 
2009. december 4-én 11 órakor, a Vörösmarty Irodaházban került sor a Magyar Bor Akadémia által gondozott Év Bortermelője cím odaítélésére. Lőrincz György az eredményhirdetésen a 2008-as évjáratú Boldogságos nevű egerszóláti fehér cuvée borát mutatta be.
Lőrincz György 1991-ben végzett tartósítóipari mérnökként a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen. Ph.D. képzés keretén belül borászként végzett az egyetem Borászati Tanszékén, majd megszerezte a kémia tudományok Ph.D. fokozatát is. Szakmai tevékenységét az Egervinnél kezdte, majd az Ital Kft.-nél volt műszakvezető. Később az Egervin Borgazdaság Rt.-nél technológiai és gyártmányfejlesztési vezetőként dolgozott. 2002 óta a családi St. Andrea Kft. ügyvezetője. Többek között megválasztották Lengyelországban az Év Emberének, 2007-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjét, megválasztották a Borászok Borászának, és az Év Egri Borászának is. 
A címet a nyertes bortermelő időbeli korlát nélkül jogosult viselni, azonban a megválasztást követő egy év elteltével csak a választás évének feltüntetésével együtt használhatja.
A díjért versengők voltak, a jelölés során, az öt legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):
Gálné Dignisz Éva, Kunsági borvidék

Légli Ottó, Balatonboglári borvidék

Dr. Lőrincz György, Egri borvidék

Szöllősi Mihály, Ászár – Neszmélyi borvidék

Vida Péter, Szekszárdi borvidék
 
Winelovers borok az olvasás mellé