Egy borverseny közönségkóstolójának margójára

Dámosy Dóra
2014. július 04., 12:14


Június utolsó szombatján egészen üres volt a főváros. Szinte természetes, hogy üres volt, hiszen aki csak tehette, messze volt már a székesfőváros forróságától, vagy épp békésen hűsölt egy kellemesen sötét szobában. Erre a fülledt, utolsó júniusi szombatra esett a VinAgora nemzetközi borverseny közönségkóstolója.
Egy borverseny közönségkóstolójának margójára
 
Egy borverseny közönségkóstolójának margójára
Fotó: Varga Andrea
A fentiek után szinte meglepetésként ért, hogy a New York Palota hűtött termeiben igen sokan voltak a borokat kóstolni, mustrálni, ízlelgetni vágyók. De ez valahol érthető is, hiszen a VinAgora borverseny teljes mezőnyét végig lehetett kóstolni (elvileg).
Az 1992 óta megrendezésre kerülő VinAgora borversenyen magyar és nemzetközi borok is megmérettetnek, évek óta érkeznek tételek Brazíliából, Ausztráliából, Uruguay-ból, valamint a környező országokból, Romániából, Horvátországból, Szlovákiából, a verseny gerincét pedig a magyar borok adják. A borok bírálata a májusi beküldés után június közepére lezajlik, és a szervezők lehetővé teszik a nagyközönség számára, hogy a teljes beküldött borsort megkóstolják az érdeklődők. Ez ebben az évben 579 féle bort jelentett.  Ötszázhetvenkilencet...
 
Mivel ennyi tételt lehetetlen volna egy este alatt végigkóstolni, ezért gyanítható, hogy senki nem azzal a céllal érkezett, hogy minden résztvevő összes borát megkóstolja. A fennmaradó esetre, márpedig, hogy csak a bemutatott tételek egy részét leszünk képesek végigkóstolni, érdemes volt valamilyen stratégiát kialakítani.
Aki kellő tudatossággal érkezett és pontosan megtervezte, hogy mit szeretne megkóstolni, annak nem volt nehéz dolga. Az előre letölthető térkép mellett a részletes információkat tartalmazó eseményfüzeteket is meg lehetett találni, ebben akár a saját jegyzetek is helyet kaphattak. Ilyen iránytűvel felvértezve csak a saját preferenciák szabtak határt a kóstolásnak. Azonban aki kevésbé tudatosan indult el a kóstolóra, az is jó eséllyel kóstolhatott izgalmas, ízlésének megfelelő, vagy a kíváncsiságát felkeltő tételeket, mert a kiszemelt borok könnyen kereshetőek, megtalálhatóak voltak.
Egy borverseny közönségkóstolójának margójára
Fotó: Varga Andrea
A szervezők igyekeztek olyan tippekkel ellátni a résztvevőket, amelyek segíthetnek abban, hogy ne mindenki és ne egyszerre ugyanazt a kóstolósort próbálja bejárni, hanem rugaszkodjon el a megszokott elvektől és tegyen bele egy-két csavart, fehéreket visszakóstolva, desszertbort előrevéve, pezsgőket a sor legelején kóstolva.
Összességében elmondható, hogy bár az időponthoz és a nyárias időjáráshoz képest sokan vettek részt a borgálán, mégsem volt túlzsúfolt a helyzet az egyes asztaloknál, pultoknál és egészen az utolsó pillanatokig szinte az összes bor kóstolható volt.
Érezhetően nagyobb érdeklődés övezte a külföldről érkező nyertes borokat, és a magyar érmes palackok is sok résztvevőt vonzottak, de a tömeg eloszlott a kóstolóteremben és mindenki kedvére válogathatott a széles kínálatból. Kellemes élmény volt, színvonalas budapesti program egy egyébként amolyan „várost elhagyós” hétvégére.
Winelovers borok az olvasás mellé