Egyesületet alapítottak a magyar gyümölcsbor-termelők

Borászportál
2013. május 13., 18:28


Érdekképviselet - Évente 110-130 ezer liter valódi gyümölcsbor készül hazánkban, az olcsó gyümölcsbor-utánzatokból pedig becslések szerint több millió liter kerül a piacra Magyarországon. Az eredeti gyümölcsborok védelmére alakult meg a Magyar Gyümölcsbor Készítők Egyesülete (MGYKE) 2013. április végén.
Egyesületet alapítottak a magyar gyümölcsbor-termelők
 
Egyesületet alapítottak a magyar gyümölcsbor-termelők
Mokos gyümölcsborok (fotó: Németh Richard)
A szervezetet pincészetek és magánszemélyek azért hozták létre, hogy az szakmai érdekképviseletként védje a gyümölcsbor készítők érdekeit és elősegítse a minőségi alapanyagokból készült hazai nedűk kereskedelmét. Az egyesület a készülő Élelmiszerkönyv részét képező gyümölcsbor rendeletet is véleményezték.
A Magyar Gyümölcsbor Készítők Egyesületét a Kontyos Borház, a Mokos Családi Pincészet és az Epermester Pincészet más magánszemélyekkel együtt alapította 2013 tavaszán. Az Egyesület működésének célja a magyarországi gyümölcsborkészítés kultúrájának felelevenítése, a minőségi gyümölcsborkészítés előmozdítása és az előállított termékek széles körben való megismertetése.  Az alapító tagok együttműködést terveznek a magyar gyümölcsborkészítőkkel, valamint törekednek a bortermelés előmozdítására, a borturizmus, falusi turizmus fejlesztésére, a minőségi magyar gyümölcsborok piacának és keresletének növelésére – tudta meg a Borászportál.
 
Az egyesület tagjai azt szeretnék elérni, hogy különbséget lehessen és kelljen tenni a valódi gyümölcsborkészítők és a „gyümölcsborszerű” italok gyártói között. Terveik között szerepel, hogy a fermentációs eljárással készülő gyümölcsboroknak is komoly presztízsük alakuljon ki Magyarországon, illetve akár a nemzetközi piacokon.
Hosszú távon szeretnék, ha a szőlőborok és a pálinka mintájára a gyümölcsborok is oltalomban részesülhetnének. Ez azért különösen fontos, mert a rossz minőségű, nem szakszerűen készített gyümölcsborszerű italok rontják a hazai gyümölcsbor készítők piaci esélyeit. Lapunk értesülései szerint jelenleg hozzávetőlegesen évente 110-130 ezer liter valódi gyümölcsbor készül hazánkban, az olcsó gyümölcsbor-utánzatokból pedig becslések szerint több millió liter kerül a piacra Magyarországon.
„Kiváló minőségű gyümölcseink vannak, és ezek jelentős része alkalmas jó minőségű borok elkészítésére. Nem beszélve arról, ami a mezőgazdaságunk és élelmiszeriparunk egyik legfontosabb kitörési pontja: a minél magasabb feldolgozottságú termékek létrehozása” – mondta idősebb Kallós Gábor, az egyesület egyik alapítója.
A gyümölcsborról
A gyümölcsborok készítésénél alapvető szempont, hogy azok a gyümölcs levének erjesztésével jönnek létre. Ez azt jelenti, hogy a gyümölcsborok 100 százalékban gyümölcsből és bizonyos mértékben hozzáadott cukorból állnak, más adalékanyagot nem tartalmaznak. A borászatban egyébként használatos segédanyagként a borkén és a fajélesztő a gyümölcsboroknál is megengedett. 
Winelovers borok az olvasás mellé