Egymillió hektoliterrel kevesebb a hazai pincékben

Borászportál
2012. június 11., 12:03


Prognózis - A becslések szerint a bortermelés az idén nem éri majd el a 2,5 millió hektolitert, ami a közepesnél kisebb mennyiséget jelent - nyilatkozta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke. Főként a téli és a tavaszi fagyok tizedelték a várható termést.
Egymillió hektoliterrel kevesebb a hazai pincékben
 
Az átlagosan szokásosnál mintegy egymillió hektoliterrel kevesebb bor kerül az idén várhatóan a pincékbe Magyarországon a téli és a tavaszi fagyok kártétele miatt. Horváth Csaba közölte lapunkkal: végleges termésbecslés az idei évben még nem készült, mivel a szőlőtőkék a virágzás kezdetén vannak. A hideg napok azonban előreláthatóan jelentősen befolyásolják majd a szőlőtermést, így a várható bormennyiséget is.
 
A főtitkár példaként említette, hogy a Kunsági borvidéken - amely az ország termő szőlőterületének mintegy a harmada - ebben az évben a fagyok miatt a várható termés a szokásos harmada. A májusi esők ugyanakkor több helyen is sokat enyhítettek az aszályon. Megjegyezte: az alacsonyabb belföldi mennyiség a behozatal emelkedését hozhatja. A múlt évben az import mintegy 800 ezer hektoliter volt.
Winelovers borok az olvasás mellé