Ettől ultramenő leszel: már a pukkanásból tudni fogod, finom-e a pezsgő

Borászportál
2018. március 23., 15:52


A University of Texas kutatólaboratóriumának munkatársai nemrégiben pezsgősbuborékokkal végeztek kísérletet. Úgy tűnik, meglepő, ráadásul ezúttal mindenki számára otthon is egyszerűen hasznosítható eredményekre jutottak.
Ettől ultramenő leszel: már a pukkanásból tudni fogod, finom-e a pezsgő
„A projekt során a pezsgőbuborékok hangját tanulmányoztuk, hogy lássuk, levonható-e bármilyen következtetés abból” – ismertette nemrégiben a kutatásuk lényegét az Acoustical Society of America éves gyűlésén Kyle Spratt, az egyetemi kutatócsoport vezetője. „A buborékok nagyon könnyen rezonálnak. Alapesetben úgy szólnak, mint a harangok, a frekvencia pedig a buborékok méretétől függ. Azt próbáltuk kideríteni, hogy adott italban a buborékméretek eloszlása mérhető-e akusztikai módszerekkel”.
 

A csapat ehhez úgynevezett hidrofónt (vízalatti mikrofont vetett) vetett be,
hogy kiderítse, milyen hangok keletkeznek a borospohárban a buborékok által. Az első eredmények minden esetre igazolni látszanak azt régóta elfogadott a nézetet, miszerint minél kisebbek a buborékok, annál jobb minőségűek, vagyis annál jobb az adott pezsgő. Az egyetem munkatársai azt is megfigyelték, minél kisebbek a buborékok, annál magasabb hangot adnak ki.
 
Ettől ultramenő leszel: már a pukkanásból tudni fogod, finom-e a pezsgő

A képlet tehát egyszerűnek tűnik, hogy villoghassunk a barátaink előtt: kibontjuk a pezsgőt, meghallgatjuk, kitöltjük a pohárba, ott is meghallgatjuk; minél magasabb hangon ciripelnek a buborékok, annál finomabb a pezsgő.

Mindazonáltal a kutatók azt is elismerték, hogy a buborék formáját a pezsgősüveg és a pohár alakja is befolyásolja. Ezeket a változókat kiszűrni saját bevallásuk szerint is még hosszú időbe fog telni. Ha azonban a rendszer egyszer megbízhatóan feláll, akkor minden szénsavas italnál új távlatokat nyithat a minőségbiztosítás, minőségellenőrzés területén – állítják a kutatók.
Winelovers borok az olvasás mellé