Etyek tovább pezseg a Borangolón

Borászportál
2017. május 17., 17:04


Ezen a hétvégén Etyeken újból megtapasztalhatjuk, milyen is az igazi pezsgés. Az Újhegyen, Öreghegyen, a Körpincénél és a Kecskegödörben is felpezsdül az élet, és ezúttal kiemelt figyelmet kapnak az etyeki pezsgők is. Az etyeki pezsgésről és pezsgőkről Hernyák Tomival beszélgettünk.
Etyek tovább pezseg a Borangolón
A madárkáink azt csiripelik, hogy a május 20-21-i Etyeki Borangolón az Etyeki Borházban lehetőség lesz helyi pincészetek tradicionális pezsgőit megkóstolni. Megerősíted a híreket?
 
Már legalább egy tucat etyeki pincében készül hagyományos erjesztéssel pezsgő (Anonym Pince, Gombai Pezsgőpincészet, Haraszthy Vallejo Pincészet, Kattra Pincészet, Kálna Pincze, Nádas Borműhely, Orosz Gyula Családi Pincészete, Rókusfalvy Birtok, Törley Pezsgőpincészet – a szerk.). Nem elviszik a szomszédba megcsinálni, hanem valóban saját maguk készítik – ezt egy nagyon fontos és előremutató dolognak tartom.

Mitől különleges az etyeki pezsgő?
 
Mindig is etyeki szőlőből készült Magyarországon a legtöbb palackos erjesztésű pezsgő. Száz éve is így volt ez, és szerencsére most is így van. A fajtáink, a klímánk sokkal inkább alkalmasak ennek az italnak a készítésére, mint mondjuk Tokaj, Balaton vagy éppen Somló. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ezeken a borvidékeken nem lehet pezsgőt készíteni, csak azt, hogy hosszú távon ilyen minőségben biztosan nem.
 
Etyek tovább pezseg a Borangolón
Fotó: Szabó Erika

Ezek tények, amelyek elől jó ideig az etyeki generációs birtokok is bujkáltak, hiszen elég volt nekik a kezdetben a borkészítést megtanulni. Most már technológiával és kellő tapasztalattal felvértezve sokan mernek belevágni ennek a terméknek az elkészítésébe. De ne felejtsük el azt se, hogy például a Törley a legkiválóbb pezsgőit etyeki alapanyagból készíti már több, mint száz éve!
 
Etyeken szebbek, jobbak, dinamikusabbak a savak. Ezek jobb érlelési potenciált adhatnak a pezsgőinknek. Az elmúlt héten volt egy magyar pezsgősor kóstoló, ahol elővettük a hazai legismertebb pezsgőket és összekóstoltuk az etyekiekkel és több Törleyvel. Az idősebb tételek közül kimagaslottak az etyeki pezsgők dinamizmusban, tartásban és pezsgésben is. 
 
Milyen szőlőfajták dominálnak az etyeki pezsgőben?
 
Nagyon fontos, hogy az etyeki pezsgőnek le legyenek fektetve az eredetvédelmi alapjai. Mi már dolgozunk ezen a borvidéken, de ez egy nagyon hosszú folyamat lesz. Idő előtt nem szeretnénk féligazságokat, még el nem fogadott javaslatokat kommunikálni. De nagyon jó az út, nagyon lelkesek és elkötelezettek a kollégák.
 
Nyilvánvaló például, hogy az illatos fajtákat ki kell űznünk az etyeki pezsgőkből.
 
Ha a borvidéken komoly jelenléte van a chardonnay-nak, a pinot családnak, akkor szerintem egyértelmű, hogy milyen alapborokkal kell, hogy dolgozzunk. Nem véletlenül verhetetlen Champagne minősége sem ezekkel a fajtákkal.
 
Etyek tovább pezseg a Borangolón

Kiknek ajánlanád az etyeki pezsgőt?
 
Azoknak, akik meg szeretnének ismerkedni a pezsgőkészítés fogalmával, technológiájával. Még mi is gyerekcipőben járunk ezzel a termékkel kapcsolatban, ezért mindnyájan szívesen mesélünk vendégeinknek arról, hogy hogyan jutottunk el a csendes bortól a pezsgőig, mik a terveink ezzel, és hogy milyen stílusban fogjuk elkészíteni. 
 
Olyasmiről is hallottunk, hogy komoly együttgondolkodás van az Etyeki Eredetvédett Pezsgőről. Ez igaz? Mit vártok tőle? 
 
Szerencsére már valóban elindult, viszont még nagyon hosszú és rögös út áll előttünk. Ami nagyon motiváló, hogy egyetértünk abban: nem csak sav, alkohol, likőrözés, fajták és érlelési idő az, amivel foglalkoznunk kell, hanem egészen a szőlőig és a talajig vissza kell nyúlnunk. Sokat merítünk más borvidékek már működő vagy éppen íródó eredetvédelmi rendszereiből, és ezt szeretnénk a saját képünkre formálni.
Az a tervünk, hogy a szabályozás a telepítéstől kezdve a metszésmódokon, a tőketerhelésen, a közös szüreten és palackozási időponton át az érlelési időig, sőt akár közös palackig is a teljes folyamatot lefedje majd.
 
Champagne is jó minta a számunkra, és ami biztonságot ad, hogy ottani szakemberek is segítik az itteni munkánkat. Például júliusban az etyeki gazdák egy champagne-i pezsgőház palackozási workshopján vehetnek majd részt. Szerintem az ilyen dolgok visznek minket előre, ezekkel a tanulmányokkal rövidíthetjük le a fejlődésünk idejét. Mert fejlődnünk, tanulnunk, tapasztalnunk még sokat kell.
 
A Borangolón ti mivel várjátok majd a vendégeket?
 
Egy éppen átalakuló birtokkal. Idén tavasszal nagy a sürgés-forgás a Hernyák Birtokon; kicsit "ráncfelvarrunk". Bízunk benne, hogy a nyárra már sok átalakítás eredménye látható és élvezhető lesz. Az átmeneti időszakban a vendéglátásunk kicsit takaréklángon ég, de ha minden átalakítás befejeződik, akkor jövőre már újult erővel, megerősített frontokon tudjuk várni az Etyekre érkező borturistákat. Azért természetesen folyamatosan nyitva tartunk majd, és a 2016 évjárat új tételeit is megkóstolhatják mindazok, akik kilátogatnak az Öreghegyre. 
 
Nézze meg az alábbi videóban, miért is érdemes Etyekre látogatni a május 20-21-i hétvégén!
 

Etyeki Borangoló from redD vision on Vimeo.

 

A pezsgőiket kiállító pincészetek listája: 

  • Anonym Pince
  • Gombai Pezsgőpincészet
  • Haraszthy Vallejo Pincészet
  • Kattra Pincészet
  • Kálna Pincze
  • Nádas Borműhely
  • Orosz Gyula Családi Pincészete
  • Rókusfalvy Birtok
  • Törley Pezsgőpincészet
 
Még több infó az Etyeki Borangoló Facebook oldalán vagy weboldalán olvasható.
Winelovers borok az olvasás mellé