Fejenként 26 liter bort iszunk évente

Borászportál
2016. november 30., 18:30


Magyarországon 26 liter bort fogyasztunk fejenként egy évben, ez a franciák (42 liter) és az olaszok (34 liter) teljesítményétől elmarad. 
Fejenként 26 liter bort iszunk évente
Az agrárgazdaságért felelős államtitkár a Tornai Pincészetben tartott szakmai rendezvényen mondott sok érdekes statisztikai adatot a magyar borágazatról.
 
Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár elmondta, hogy az egész élelmiszeripart tekintve, a vállalkozások 14%-nak a főtevékenysége a borászat, bár ennél többen foglalkoznak borkészítéssel. A szegmensben dolgozók 4,1%-nak pedig a borászati vállalkozások adnak munkát.
 
Elgondolkodtató, hogy a borászatok, a megművelt terület és a hozzáadott bruttó termelési érték arányában magasabb hozzáadott értéket képviselnek egyes mezőgazdasági ágaknál (magasabb a hozzáadott érték százaléka, mint a megművelt terület aránya).
 

 
Az országban 64,8 ezer hektáron művelnek szőlőt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa adatai alapján. Az egy főre jutó borfogyasztás értéke 26 liter környékén mozog, ez nagyjából a korábbi években mért adatoknak felel meg, Olaszországban évente 34 litert, míg a franciák 42 liter bort fogyasztanak.
 
Idén az első 8 hónapban több mint 15 milliárd forintot tett ki a magyar borexport (ez 416 ezer hektoliter bor kivitelét jelenti), de 4,3 milliárd forint értékben borimport is kimutatható.
 
Fotó: orientpress.hu

A jelenlegi uniós támogatási időszak (2014-2018) keretein belül 5 év alatt 145,5 millió euró támogatásra jogosult az ágazat, de az Európai Bizottság újabb támogatási időszak megnyitását határozta el. A részletes szabályok kidolgozását már megkezdte a Bizottság, ha minden jól megy, akkor évente 29 millió euróra megint számíthatnak a borászok.
 
Az államtitkár rendkívül fontosnak tartja az ágazat szempontjából a szőlőültetvények telepítését, éppen ezért a legtöbb támogatás is ilyen célra használható fel. Ezen kívül természetesen a borászati gépek és a technológia fejlesztését is támogatják a vidékfejlesztés keretein belül.
 
Czerván György kitért a szüretre is, az idei termésátlag a becslések szerint 7,9 tonna hektáronként, ezekből 2,75 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe.
Winelovers borok az olvasás mellé