Gere Kopar, már húsz éve!

Borászportál
2017. május 02., 15:00


1997 - ez az évjárat adta az első, azóta ikonikusnak számító Kopar Cuvée-t. 
Gere Kopar, már húsz éve!
Ez a bor sok szempontból úttörőnek számított a magyar piacon: az egyik első bor, amely fantázianévvel került forgalomba, ráadásul mára olyan sikeres márkává vált, hogy sok borkedvelőnek elsőként a Kopar neve ugrik be, ha villányi vörösborokról esik szó.
 
A ‘90-es években a villányi borászok figyelme a bordeaux-i fajtákból készült házasítások felé fordult, hiszen ekkor a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot már igazán népszerűnek számítottak a borvidéken. Villány természeti adottságai is azt támasztották alá, hogy érdemes ezekkel a szőlőfajtákkal komolyan foglalkozni.
 
A Kopar már az indulás évében is egy fantázianév volt, amely a pincészet csúcsboraként a legnagyobb presztízzsel bíró termőterületről kapta a nevét, és amely mindig a legjobb dűlők válogatásából készül. Csak kiemelkedő években készül el; 1997 óta a mostani a tizenharmadik évjárata az ikonikussá vált bornak.
 
2000 az évszázad legjobb évjárataként vonult be a bortörténelemkönyvekbe. Ez az évszám a Kopar életében is mérföldkőnek számít - sokan ekkor jegyezték meg maguknak Gere Attila borát. A 2000-es Kopar ma is nagy megbecsülésnek örvend a gyűjtők körében, nem kis részben azért, mert napjainkban is hatalmas élmény kóstolni.
 
Az elmúlt 20 évben az alapkoncepció nem változott, kisebb finomításokra ugyanakkor sor került a magasabb minőség érdekében. Természetes például, hogy az első évekhez képest ma már alacsonyabb tőketerheléssel dolgoznak a szőlőben. Induláskor még a cabernet sauvignon volt meghatározó fajta a házasításban, ez markánsan a 2006-os évjárattal változott, amit egyébként az egyik legelegánsabb Koparként tartanak számon. Ekkortól a cabernet franc és a merlot dominál, míg a sauvignon nagyjából 10%-ban van jelen. Ugyanekkor változott a hordóhasználat is, a gyümölcsösebb végeredmény érdekében azóta a bor 40%-a nagyobb méretű hordókban érik.
A bor aktuális évjáratának előjegyzésére május 15-ig van lehetőség. A bordeaux-i en primeur rendszer mintájára létrehozott előjegyzés is újdonságnak számított hazánkban. Az előjegyzés lehetőséget biztosít arra, hogy a borkedvelők minden évjárat piacra lépése előtt kedvezőbb áron foglalhassák le maguknak a kívánt mennyiséget. A legfrissebb, 2013-as évjárat az eleganciát helyezi előtérbe, kifinomult, fineszes bor, amelyben a gyümölcsösség hangsúlyos. A 13-as Gere Kopar a gyűjtői érték emelése érdekében kizárólag tizenkét palackot tartalmazó, egyedi kivitelezésű faládában érhető el. 
Winelovers borok az olvasás mellé