Jégverés: az országban minden tizedik fürt szőlőnek annyi

Borászportál
2016. július 29., 09:55


Hatalmas károkat okoztak a hazai borvidékeken a júliusi viharok és jégesők. A HNT szerint 6000 hektár szőlőben okozott károkat az időjárás.
Jégverés: az országban minden tizedik fürt szőlőnek annyi
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa statisztikái alapján elmondható, hogy idén és jövőre is meglátszanak majd az előállított bormennyiségben a júliusi viharok. A szervezet az állami kárenyhítési rendszerben külön eljárást követel, és az agrártárcához fordul javaslataival - idézi az Index a Magyar Nemzet hírét.
 
A HNT kárfelmérése szerint a jégeső pusztítása Magyarország szőlőtermésének mintegy 10 százalékát értintette, a kár Veszprém megyében volt. Ott egyes részeken a szőlő 50-80 százaléka ment tönkre. Vannak olyan területek, ahol még levél sem maradt a tőkéken.
Brazsil Dávid, a HNT főtitkára szerint az idei pusztítás a globális éghajlatváltozás következménye és váratlanul érte a termelőket.
 
A Földművelésügyi Minisztériumtól Czerván György államtitkár a hét elején a Kossuth rádióban elmondta, jelenleg 24 milliárd forint van félretéve a viharkárosult agrártermelők megsegítésére.
 
A szőlő- és bortermelők azt szeretnék elérni, hogy az alapon belül hangsúlyosabban jelenjenek meg érdekeik, ezért a HNT intézkedéscsomagot dolgozott ki. A szervezet szerint az időjárás változása miatt a jövőben is várhatók hasonlóan pusztító jégviharok. Brazsil Dávid szerint a szervezet egyetéert a kormánnyal, hogy a megelőzésre kell koncentrálni, íhy országos jégelhárító rendszerre lenne szükség.
Winelovers borok az olvasás mellé