Kipusztulhatnak a szőlők a szőlőkabócától

Borászportál
2014. július 24., 21:00


Vagyis az általa terjesztett betegségtől. Az aranyszínű sárgaságot okozó betegség a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója. A védekezéshez jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédő szeres eljárás, terjedése azonban megállítható.
Kipusztulhatnak a szőlők a szőlőkabócától
 
A NÉBIH honlapja arról számol be, hogy az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés nélkül a tőkék 80-100 %-a is megfertőződhet a rovar által terjszetett betegséggel (grapevine flavescence dorée phytoplasma), fogékony fajták pedog néhány év leforgása alatt ki is pusztulhatnak.
A betegség Európa néhány országában évtizedek óta, nyugati és déli szomszédainknál több éve jelen van. Hazánkban 2013 augusztusában észlelték először.
 
Így ismerhető fel
A beteg szőlőtőke fejlődése már tavasztól visszamarad, néha hajtások sem képződnek. A fogékony fajtáknál a fásodás elmarad, a vessző elvékonyodik és gumiszerűvé válik. Ha a tőke a tenyészidő során később fertőződik, a megindult fásodás megáll. A hajtásokon az első, enyhe sodródást mutató levelek a nyár közepén jelennek meg. A tünetek fokozatosan erősödnek, és kialakul a betegségre jellemző, levél fonáka felé történő, háromszög alakú sodródás. A napnak kitett levélrészeken a fehér bogyójú fajtáknál a levéllemez részleges vagy teljes sárgulása, kék bogyójú fajtáknál vörösödése figyelhető meg. Mindkét esetben a levélfelület fémes színezetet kaphat - arja a NÉBIH honlapja.
Kipusztulhatnak a szőlők a szőlőkabócától
Ismerd meg az ellenséged!
Később a fertőzőtt tőkén teljesen elszáradnak a levelek, és később hullanak le ősszel, mint az egészségesek. A következő tavasszal a megmaradt rügyekből keletkező virágzat leszárad, kevesebb fürt képződik. Késői fertőzés esetén a bogyók zsugorodnak, megbarnulnak, rossz ízűvé válnak.
Hogyan terjed?
Különösen a chardonnay, valamint a cabernet sauvignon, a sauvignon blanc, a pinot noir és az olaszrizling van kitéve a betegésgnek, a phytoplasma az amerikai alanyfajtákat többnyire tünetmentesen fertőzi.
A fertőzés új területekre és ültetvényekbe elsősorban fertőzött szaporítóanyaggal kerülhet. Továbbterjedésében jelentős szerepet játszik az amerikai szőlőkabóca. A rovar testében felszaporodó kórokozó a vektor szívogatásával kerül át az egészséges növényekbe.
Ha harc, hát legyen harc!
A betegség terjedésének megakadályozására a NÉBIH készenléti tervet dolgozott ki. A fertőzésmentes területek védelme érdekében felderítési programot működtetnek, és kötelező védekezést írnak elő az ország minden szaporítóanyag termő területére.
A fertőzött területeken elrendelték minden fertőzött és a jellegzetes szőlő sárgaság tünetet mutató tőke megsemmisítését a fitoplazmával fertőzöttnek kimutatott tőkék körüli 1 km sugarú területen. Az azt körülvevő 3 km szélességű biztonsági sávban pedig fokozott ellenőrzést kell folytatni.
Hogyha a termelő találkozik a betegséggel a saját területein, értesítse a hatóságokat! A NÉBIH honlapjának javaslata szerint pedig a tél végi nyesedéket, ha a rovar jelen van a térségben el kell égetni, valamint rendszeres, rovarölő szeres kezeléseket kell alkalmazni a betegséget terjesztő kabócák ellen.
Winelovers borok az olvasás mellé