Kiválasztják az ország legjobb fehérborait

MTI
2013. július 23., 12:08


Bormarketing - A Nemzeti Borkiválóság Programhoz kapcsolódóan elindul a nyáron az Országkóstoló rendezvénysorozat a hazai fehér borok megméretésével. A cél a magyar borok piacra jutásának segítése, a bel- és külföldi értékesítési lehetőségek javítása, a magas színvonalú kereskedelmi megjelenés támogatása.
Kiválasztják az ország legjobb fehérborait
 
Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter sajtótájékoztatón elmonda: a Nemzeti Borkiválóság Program célkitűzése a magyar borok piacra jutásának segítése, a bel- és külföldi értékesítési lehetőségek javítása, a magas színvonalú kereskedelmi megjelenés támogatása. Ehhez kapcsolódva szervezik meg az Országkóstoló programsorozatot, amely keretében a hazai borokat versenyeztetik. A nyári fehérbor-mustra után jövő tavasszal a magyar vörös borokat veszik górcső alá. A kiválasztott borok számára jövő nyáron szervezik meg a Nemzeti Borkiválóságok Versenyét, amelyen a legjobb borok a Nemzeti Borkiválóság Védjegyet kapják meg.
Fazekas Sándor elmondta, hogy az Országkóstoló nem hagyományos borverseny, mivel az Országos Borbíráló Bizottság által meghatározott minőségi szint felett minden Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható – első körben fehér – bort bemutatnak a nagyközönségnek. A borokat az Országos Borszakértői Bizottság fogja zsűrizi. Az eredmények alapján egy kiadványt készít a szaktárca Nemzeti Borkiválóságok címmel (2-3000 példányban – a szerk.).
 
Nem ingyen kérik a borkat
A miniszter elmondása szerint a programsorozat szakít a hagyományos borversenyek filozófiájával, azaz ingyen bort nem kérnek a bírálathoz a gazdáktól, a szervezők minden bort megvásárolnak piaci áron, ezzel segítve a termelőket és borkereskedőket egyaránt.
Stratégiai együttműködésre törekszik az állam
A miniszter beszámolt arról, hogy stratégiai együttműködést ajánl a borkereskedők számára. A cél az, hogy a borkereskedőkkel folyamatos párbeszéd alakuljon ki. A kereskedőknek részt kell vállalniuk a kevésbé ismert kiváló minőségű borok megismertetésében, továbbá az egyéni ízlés formálásában, valamint vállalniuk kell a hazai fajták előnyben részesítését. Számítanak rájuk továbbá abban is, hogy marketing stratégiájuk részévé teszik az Országkóstoló legjobb borainak megismertetését, piacra juttatását. A szaktárca pedig vállalja, hogy az Országkóstoló eseményein, kiadványaiban megjelenési lehetőséget kapnak a kereskedők.
Nincs pontozás
Horkay András, az Országos Borszakértői Bizottság elnöke az Országkóstoló rendezvénysorozatról elmondta: a kétfordulós megmérettetés nem verseny a hagyományos értelemben, mivel nem pontozzák a borokat, és nem lesz sorrend a borászatok és borok között sem. Minőségi borokat kívánnak a közönség elé tárni, amelyek közül a fogyasztók kiválaszthatják az ízlésüknek legmegfelelőbbet.
Az Országkóstolóra augusztus 9-ig regisztrálhatnak a bortermelők a kormányzati portálon.
Winelovers borok az olvasás mellé