Magyar borok a borvilág központjában

Borászportál - MTI
2014. december 08., 11:29


A nemzetközi borvilág központjában, Londonban tartottak magyar borkóstolót, amelyen a magyarországi borvidékek kínálatát mutatták be a borászati szakírók közösségének.
Magyar borok a borvilág központjában
 
A londoni magyar nagykövetség által szervezett eseményre a Circle of Wine Writers, vagyis a borászattal "hivatalból" foglalkozó írók, publicisták, előadók londoni székhelyű nemzetközi fórumának karácsonyi partija adott alkalmat.
A patinás Westminster Cathedral Hall rendezvényteremben négy magyar borvidék 23 borászata mutatta be összesen 66 borát a több száz meghívott vendégnek.
Gál Helga, a külgazdasági és külügyminisztérium bor- és gasztronómiai tanácsadója csütörtökön elmondta: a korábbi bemutatókkal ellentétben - amelyekre főleg az áruházak, éttermek, szállodák beszerzőit, borszakértőit hívták meg - ezúttal elsődlegesen a borászati szakírók közössége volt a célcsoport. A cél az, hogy híre menjen: Magyarországról nemcsak az "alsó polcos" - vagyis az olcsó szegmensben kínált - borok hozzáférhetők a brit piacon, hanem a minőségi borok is.
 
A mostani londoni bemutatóra kihozott borok "nem szupermarketes borok voltak", hanem nagyon magas minőségű bormárkák - hangsúlyozta Gál Helga. Hozzátette: a bemutatóra olyan célcsoportokat kívántak kiválasztani, amelyeknek sokkal nagyobb a véleményformáló kapacitásuk, mint "egy hétköznapi borbeszerzőé".
Az Egyesült Királyságban tavaly 6,93 millió euró értékben forgalmaztak magyar bort. Az idei év első kilenc hónapjában a brit piacra irányuló magyar borexport értéke megközelítette a 7,4 millió eurót.
Winelovers borok az olvasás mellé