Megint Pécsre gyűlnek a portugieserek

Borászportál
2014. március 20., 16:10


Seregszemle - A Pécsi Borozó szerkesztősége másodszor rendezi meg a Portugieser du Monde-ot, a portugieser termelők és borok nemzetközi szemléjét. A közép-európai fajtaversenyt április 25-én, míg a közönség számára is nyitott kóstolóprogramot és díjátadó ünnepséget április 26-án, szombaton délután rendezik meg Pécsett, a Zsolnay Negyedben.
Megint Pécsre gyűlnek a portugieserek
 
Megint Pécsre gyűlnek a portugieserek
A portugieser fajta egész Közép-Európában elterjedt, hívják kékoportónak, portugizernek, purtugizacnak, blauer portugiesernek, portugiesernek, porthogese-nek, portugalske modrének, modrý portugalnak, sőt portugais Bleu-nek is.

Közép-Európa egyik kikerülhetetlen fajtája, amely a borvilágban ritkán kerül reflektorfénybe. Tavalyelőtt csak villányi portugieserekkel szerveztek kóstolót Pécsett, tavaly már nemzetközivé bővítették a mezőnyt és természetesen idén is lesz Portugieser du Monde.
 
A Pécsi Borozó szerkesztősége - Pécs városának hathatós támogatásával -, már második alkalommal szervezi meg a nemzetközi portugieser fajtaversenyt. A rendezvény első napján, április 25-én nemzetközi zsűri előtt mérkőznek meg a benevezett portugieserek. Tavaly 4 országból 62 bort neveztek a versenyre, idén még több országból, még több bort várnak a szervezők. A rangos nemzetközi versenytapasztalatokkal bíró zsűritagok idén Németországból, Lengyelországból, Olaszországból, Szlovéniából, Horvátországból, Szerbiából és természetesen Magyarországról érkeznek Pécsre.

A Portugieser du Monde legnépszerűbb programja kétségkívül a közönség számára is nyilvános kóstoló a Zsolnay Negyedben. Az E78 nagytermében április 26-án 15-20 óra között várják a portugieser-termelők az érdeklődőket, természetesen szinte mindenki hoz még egy-két bort az oportója mellé. Fellép majd a Dip Trió (vendégekkel kiegészítve), a gasztronómiai élményfelelős Teleky Zoltán és a Zsolnay Étterem csapata lesz.