Megújul a Terra Benedicta!

Borászportál
2019. február 05., 07:00


Idén április végén jelenik meg a nagysikerű könyv várva várt magyar nyelvű verziója, a Terra Benedicta - Áldott föld. A Mészáros Gabriella, Ambrus Lajos és Rohály Gábor által írt kötet mosantól előjegyezhető.
Megújul a Terra Benedicta!
A szerzőket senkinek nem kell bemutatni, hiszen Mészáros Gabriella, Rohály Gábor és Ambrus Lajos írásait már negyed évszázada olvashatjuk. A kiadványban számos bortermelő szerepel a leírásokban, amit a függelék rész további hasznos listákkal egészít ki. 

A kötet teljesen megújult tartalommal, a korábbitól eltérő tematikával mutatja be a Kárpát-medence adottságait, lehetőségeit és az elmúlt évtizedek fejlődésének eredményeit. Ezúttal nem tankönyvet, sokkal inkább tényeken alapuló, de olvasmányos, gazdagon illusztrált kötetet kínál nak a borkedvelő olvasóknak.

Ennek kapcsán ki is kérdeztük Mészáros Gabriellát.
 
 
Megpróbálom mindazt a rengeteg új dolgot bemutatni, ami az elmúlt 10-15 évben történt a hazai bor világában.
 
A Borkollégium társalapítója és vezető oktatója hozzátette, bizonyos fejezetek – pl. kóstolás, technológia, önálló szőlőfajta fejezet – nem lesznek a kötetben. A 22 borvidék lesz a kötet gerince úgy, hogy az adott borvidéken releváns ismeretanyag (például különleges borkészítési mód vagy szőlőfajták, gasztronómia) is ide kerül az egyes borvidékekhez.
 
Megújul a Terra Benedicta!
Fotó: Szmodits Balázs
 
Mindenki kedvenc tanárnője már két éve folyamatosan dolgozik az anyagon, sokat kóstol és járja a borvidékeket, beszélget a termelőkkel. Azt is elárulta, hogy igyekszik minden, az igényes fogyasztót érdeklő témát körül járni – ami persze nem jelenthet teljességet.
 
A könyv tehát az azonos cím és borító ellenére nem az idegen nyelvű kiadás magyar alapszövegét jelenti. Egy teljesen másik könyvet írtak, amely más fejezetekből áll, mint az előző kettő. Szellemisége ugyanakkor megegyezik az előző kettőével. 

"A határon túli területeknek kicsit nagyobb teret adunk majd. A Szerémség, Ménes, Kürt környéke olyan gyönyörű borokat ad, elkötelezett és tudatos termelőkkel – meg kell mutatni amit ezek a területek tudnak. Bizonyos szőlőfajták pl. kadarka, kövidinka, Szerémi zöld, pinot blanc – ugyanis új utakat nyitnak az igényes borfogyasztók számára" – árulta el Mészáros tanárnő. 
 
Winelovers borok az olvasás mellé