Most alakult testület oszt szét 100 milliárdot Tokajban

Borászportál
2014. július 07., 11:57


Már az idei nyár végével a legtöbb projekt tekintetében megkezdődhet a tokaji borrégió felemelését célzó, 100 milliárd forint fejlesztési forrás megfelelő elhelyezését biztosító BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program megvalósítása - áll a  a Tokaj Kereskedőház Zrt. sajtóközleményében.
Most alakult testület oszt szét 100 milliárdot Tokajban
 
A kormány célja, hogy az összeget a lehető leghatékonyabban használja fel a kiemelt borrégió fellendítésére, így első lépésként egy komplex felmérést végez el, hogy felmérje a térség társadalmi és gazdasági helyzetét, igényeit és fejlesztési lehetőségeit.
A tokaji borrégió felemelését célzó BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program felügyeletét a július 2-án megalakult önálló testület, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács fogja végezni. A tanács – az 1996-os területfejlesztési törvény tavalyi módosításának megfelelően – a programra az évtized végéig szánt 100 milliárd forintos állami fejlesztési összeg felhasználásáért és koordinációjáért felel majd, de egyéb térségi fejlesztési források felhasználásáról is dönt. A feladatok végrehajtását a tanács alakuló ülésén megalapított Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. végzi el, amelynek ügyvezetőjeként a tagok Kolozsváry-Kiss Árpádot választották meg.
 
Célunk, hogy a fejlesztések egységes rendszerben, a lehető leghatékonyabban valósuljanak meg, megfelelve az állam, a települési önkormányzatok, a szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozó gazdák, a helyi vállalkozók, a civil szervezetek, valamint a lakosság igényeinek. Ennek érdekében, első lépésként, elindítunk egy komplex felmérést, hogy átfogó képet kaphassunk a borvidék valós helyzetéről, illetve hogy a fejlesztési tanács megalapozott döntéseket hozhasson a fejlesztési prioritásokról, és azok megvalósításáról. Mindannyiunk érdeke, hogy a forrásokat a lehető leghatékonyabban használjuk fel, hogy az ország kiemelt borrégióját vissza tudjuk emelni az őt megillető nemzetközi rangra – hangsúlyozta Kolozsváry-Kiss Árpád.
A BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program koordinációjáért felelős Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács elnöke a tagok egyhangú döntése értelmében Tombor András, a Tokaj Kereskedőház Zrt. felügyelőbizottságának elnöke, alelnöke pedig Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke lett. A kormány két főt delegál a testületbe: Héjj Dávidot a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter képviselőjeként, Tipold Ferencet pedig a területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelős miniszter képviselőjeként. A tanács megalakulását a Nemzetgazdasági Minisztérium készítette elő.
A kormány tavaly év végén döntött a 27 települést magában foglaló Tokaj Borvidék kiemelt fejlesztési térséggé nyilvánításáról, valamint a BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program elindításáról. A program első ütemének megvalósítására a kabinet mintegy 33 milliárd forint hazai és európai uniós forrás átcsoportosítását hagyta jóvá. Az évtized végéig pedig összességében mintegy 100 milliárd forintnyi hazai és európai forrás érkezhet a Tokaj Borvidékre a borágazat és a kapcsolódó szektorok fejlesztését célzó beruházásokra, valamint a hosszú távú programok megvalósítására.
A borágazat fejlesztésének első számú célja, hogy a Tokaj Borvidéken valódi minőségi szőlőtermesztés nyerjen teret, a világszínvonalú bortermelés érdekében. A cél érdekében jelentős forrásokat lehet majd felhasználni komplex szőlészeti és ültetvénymegújításra, a termelési feltételek gyökeres átalakítására.
Winelovers borok az olvasás mellé