Most érdemes biogazdálkodásba fogni!

Borászportál - MTI
2015. október 28., 21:24


2016-ban az eddigi legmagasabb összegű támogatást kaphatnak azok, akik a biogazdálkodás mellett teszik le a voksukat. A pályázatokat november elejétől lehet benyújtani, de a termesztéssel kapcsolatos szigorú követelményeknek eleget kell tenni.
Most érdemes biogazdálkodásba fogni!
Forrás: Kornyezetineveles.hulladekboltermek.hu
Cél: az ökológiai gazdálodás fenntartása
 
2016-ban valószínűleg minden idők legnagyobb uniós és állami támogatását igényelhetik a biotermesztéssel foglalkozó gazdák. Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozott pályázat legfontosabb feltétele az igénybevevő számára az ökológiai gazdálkodás fenntartása a következő öt évben.
 
Az ökológiai gazdálkodásra csak ezután áttérő gazdák öt éven keresztül juthatnak hozzá a meghatározott összeghez (például a szőlőtermesztők 873 euróhoz hektáronként). A már régebb óta ökológiai gazdálkodást folytatók számára a termesztés fenntartására is kaphatnak segítséget, amennyiben pályáznak november és december között. De további támogatás igényelhető, ha valaki vállalja, hogy nem öntözi a gyümölcsösökben fekvő értékes gyepterületet, vagy azon nem végez gépi munkát napkeltétől napnyugtáig, Bár az ősgyepen csak szarvasmarhát, juhot, kecskét, szamarat, lovat, öszvért, vagy bivalyt szabad legeltetni, 2016-tól pénz jár azért is, ha a gazda madárbarát módon, megóvva a fészkelő madárvilágot, vállalja a kaszálást.
Hiába kecsegtet magasabb haszonnal a biogazdálkodás, amelyet mostantól kezdve jelentős összegekkel támogat az Európai Unió és a kormány, mégis akadnak olyanok, akik nem folytatják a nehezebb időkben megkezdett munkát. Ezt főleg azzal magyarázzák, mert a piac nem fizeti meg azt a csekély bio felárat sem. 
 
De miért érdemes a körülményesebben termeszthető és drágább bioterméket vásárolni? Szakértők szerint ezek a termékek sokkal több ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak, mint a hagyományos, vagyis nem ökológiai módon előállított társaik. A bio alma akár harminc százalékkal több C vitamint is tartalmazhat, a húsok pedig ízletesebbek lesznek – ami különösen manapság, az állati termékek fogyasztása ellen indított nemzetközi hadjárat miatt sokat ígérő üzletté válhat.
 
Szigorúak a feltételek
 
„Sajnos az emberek túlnyomó részében túlzó és néha hamis kép alakult ki a biotermékekről, ezért az uniós támogatásnak köszönhetően az ökológiai gazdálkodás térnyerésével talán sikerülhet változtatni a félreértéseken” – foglalta össze a támogatás kevésbé ismert előnyét a Helyi Híradóknak a FruitVeb zöldég-gyümölcs szakmaközi szervezet elnöke. Csizmadia György úgy véli: az emberek még mindig azt hiszik, hogy a biogazdálkodás végterméke csakis a kukacos alma, illetve a ragyás, formátlan zöldség lehet. Pedig távolról sem így van. Bár azt tartja a népi mondás, hogy az a bio, amit éjjel permeteznek, a valóságban a biokertész is permetez, csupán természetes, az egészségre veszélytelen összetevőkből álló permetleveket használ.
 
Most érdemes biogazdálkodásba fogni!
Zsámboki Biokert salátái (Forrás: Zsambokibiokert.hu)
 
„A gazdáknak igen szigorú feltételeknek kell megfelelniük, ezek szigorúan tiltják, illetve korlátozzák bizonyos növényvédő szerek, műtrágyák, talajjavító szerek, valamint a mesterséges állatgyógyászati készítmények, illetve hozamfokozók használatát. A biokertészetek tevékenységét erre szakosodott szervezet dokumentálja, miután évente legalább kétszer ellenőrzést tartott a földeken” – sorolta Csizmadia.
 
Az ökológiai gazdaságokban eleve szigorúbb állattartási szabványokat kell alkalmazni, és a természeti környezet megóvása alapkövetelmény. Ezért például tilos a haszonállatok csonkítása, fülük-farkuk levágása, a sertések orrának drótozása, a takarmány pedig nem tartalmazhat szintetikus teljesítményfokozókat, és például minden egyes tyúk számára legalább négy négyzetméter, kaparászásra lehetőséget adó kifutót kell biztosítani. Részben ennek következménye, hogy az ökológiai minősítésű gazdaságok és szántóföldek környékén negyedével több madár fészkel, mint a hagyományos művelésű földek mellett.
 
A hazai biotermelőkkel megismerkedhetsz a Mitiszol Fesztiválon, ahol a természethű borok mellett, párlatokat, szörpöket, gyümölcsleveket, sajtokat, húsokat, kenyereket salátákat, zöldségekből készült krémeket is kóstolhatsz. A teljes kiállítói listát, valamint részletes programot itt találod.
 
Érdemes résen lenni
 
Vásárlóként azonban nem árt résen lennünk, ha ökológiai gazdálkodás rendszeréből származó drágább termékeket vásárolunk, mert még mindig nagy a trükközés a pénzben is kifejezhető elnevezésekkel. A hivatalos megnevezésben az „öko”, a „bio” vagy az „organic”előtag használatos az organikus gazdálkodásnál.
 
Ezzel szemben a köznyelvben számos hasonló, ám félreérthető és félremagyarázható marketing-kifejezés fordul elő. Márpedig a „vegyszermentes”, a „natúr”, a „hagyományos” kifejezések messze nem fedik a valóságot, vagyis távolról sem azt jelentik, hogy a vegyszermentes és hagyományos termékeknek közük lenne a valódi öko-, illetve a bio termékekhez és gazdálkodáshoz.
 
(Forrás: MTI)
Winelovers borok az olvasás mellé