Nem ér zsákba szüretelni Tokajban!

Borászportál
2015. szeptember 17., 10:21


A furmint, hárslevelű, zéta, kabar, kövérszőlő és késői sárgamuskotály fajták felvásárlását szeptember 21-én, hétfőn kezdi meg a Tokaj Kereskedőház. De furmintot lehet kicsit előbb is vinni.
Nem ér zsákba szüretelni Tokajban!
Az évjárati sajátosságok miatt ugyanis a Bodrogkeresztúr - Bodrogkisfalud - Szegi, Más és Tarcal hegyközségek termelői már szeptember 18-án és 19-én is adhatnak le furmintot.
 
Vannak olyan napok is, amikor csak hárslevelűvel foglalkoznak a Kerháznál. Szeptember 24-én és 27-én, valamint október elsején, 5-én, 10-én, 15-én, 19-én és 24-én nehogy mást vigyenek oda!
Szőlőt naponta délelőtt 10 és 19 óra között vesznek át. Fontos az is, hogy „a termés zsákba való szedése és táblából történő kihordása nem megengedett”!
 
A részletes felvásárlási árakról itt lehet tájékozódni.
 
A Tokaj Kereskedőház rááll egyébként a száraz furmintra. Jelenleg a száraz fehér borok (beleértve a furmintot is) átlagosan a Tokaji Borvidék termelési volumenének 15%-át adják, azonban figyelembe véve a várható keresletnövekedést, ugyanez az arány 2020-ban már 44,5%-ot is elérhet - tájékoztattak korábban.
 
Nem ér zsákba szüretelni Tokajban!
 
„A furmint egyedülálló magyar szőlőfajta, ennek ellenére az ebből készült bor a magyar, és így a nemzetközi piacon is egyelőre kevéssé ismert, azonban különleges ízvilága és minősége miatt nagy sikerre számíthat világszerte” – mondta Áts Károly, a Tokaj Kereskedőház Zrt. főborásza. 
 
Ami az idei termést illeti, várhatóan elégedettek lehetnek a száraz borok alapanyagául szolgáló szőlőfajták termelői. „A késői érésű Furmint és Hárslevelű szőlőfajták érettségi állapota a borvidéken igen változatos képet mutat. A forró száraz nyár hatására a vártnál kissé alacsonyabb termésmennyiségre számítunk, de a must minőségi mutatói alapján a szüret várhatóan a szokásosnál korábban következik be” – jósolta Balassa István, a Tokaj Kereskedőház Zrt. szőlészeti igazgatója.
Winelovers borok az olvasás mellé