Nem ment simán a 2015-ös évjárat Új-Zélandon

Borászportál
2015. augusztus 26., 21:05


A tavaszi fagyok nagymértékben csökkentették a tőkék hozamát Új-Zéland mindkét szigetén, de a megmaradt fürtök minőségére nem lehet panasza a borászoknak. Voltak nehézségek idén az országban, hiszen kevés volt a csapadék és a virágzáskor is léptek fel problémák. Lássuk a részleteket!
Nem ment simán a 2015-ös évjárat Új-Zélandon
Hawkes Bay (Fotó: Hawkesbaynz.com)
A déli féltekén már javában kóstolják a 2015-ös évjáratot, de a Föld északi részén még csak most kezdődik a szüret. Az új-zélandi 2015-ös évjáratról a Wine Spectator tett közzé jelentést. 

Északi-sziget: Gisborne, Hawkes Bay, Martinborough

Jó hír: Az Északi-szigeten kitűnő volt a tenyészidőszak.
Rossz hír: A tavaszi fagy és a virágzás alatti rossz körülmények miatt alacsony hozamúak voltak a tőkék.

A szüret kezdete: március eleje
Ígéretes szőlőfajták: cabernet sauvignon, pinot noir és syrah
 
Nem ment simán a 2015-ös évjárat Új-Zélandon
Gisborne vidék szőlőiben (Forrás: Thenewzealandcellar.co.uk)

Az évjárat elemzése: A tavaszi fagyok és a virágzási problémák miatt drasztikusan lecsökkent a termés mennyisége Új-Zélandon. Az adatok szerint 27 százalékkal kevesebb szőlőt szüreteltek 2015-ben, mint az elmúlt években. Leginkább az északi-szigeteki Hawkes Bay és Wairarapa területei érintettek.

„Ebben az évben állandó kihívásokkal kellett szembenéznünk az Északi-szigeten, különösen március elején, amikor egy ciklon érkezett a Gisborne és a Hawkes öböl térségébe” – mondta a Wine Spectatornak Nick Picone a Villa Mariatól. A trópusi ciklon okozta károk minimálisak voltak, de a vihar miatt néhány borász előbb, míg mások túl későn szüreteltek. A tenyészidőszak többi részében a körülmények jól alakultak.

Déli-sziget: Marlborough, Caterbury, Waipara, Central Otago, Nelson

Jó hír: A meleg és a szárazság miatt korán szüreteltek, de tiszta és kifejező borok készültek.
Rossz hír: A tavaszi fagy súlyos károkat okozott, ebből adódóan a tőkék hozama lecsökkent. 

A szüret kezdete: késő február
Ígéretes szőlőfajták: sauvignon blanc, pinot noir, rizling és chardonnay
 
Nem ment simán a 2015-ös évjárat Új-Zélandon
Central Otago (Forrás: Dougwisor.blogspot.hu)

Az évjárat elemzése: „1995-ben érkeztem ide, azóta soha nem volt még ilyen korán a szüret Marlborough-ban. Ez volt a legmelegebb és legszárazabb év” – mondta el Simon Waghorn az Astrolabe borászattól.

Hűvös tavasszal indult az év. Néhány régióban, mint Canterbury súlyos károk keletkeztek a fagy miatt. Ez Marlborough nagy részét szerencsére megkímélte, de a hideg levegő itt is befolyásolta a virágzást, amely később a terméshozamot érintette. A legtöbb borászatnál 20-30 százalékos kiesést okozott, de a kritikusabb területeken, mint Nelson és Waipara 53 százalékkal kevesebb szőlőt szüreteltek idén. 
Sok nehézséget okozott még a szárazság is. Az elmúlt 80 évben ezen a nyáron volt a legkevesebb csapadék a vidéken. Szerencsére a vízszegény időszak nem párosult kánikulával, így jó állapotban várta a szőlő a szüretet. 

A déli vidéki Central Otagoban található Prophet’s Rock pincészettől Paul Pujol, arról számolt be, hogy a szüret utolsó napját követően havazni kezdett a szőlőben. Ez a hidegfront arra kényszerítette a többi borászt is, hogy betakarítsák a kint maradt fürtöket.

Összességében elégedettek Új-Zélandon a 2015-ös évjárattal, még a kevesebb bor ellenére is. „A minőség nem is lehetett volna jobb. A kevés csapadéknak köszönhetően olyan vastag héja lett a pinot noirnak, amilyet még soha nem láttam, így óvatosan kellett vele bánni a feldolgozásnál” – nyilatkozta a Wine Spectatornek Nik Mavromanis a Greystone borászattól.
Winelovers borok az olvasás mellé