Organikus az Öreg Király és a borai is

Borászportál
2019. július 09., 09:00


A Barta Pince ars poeticája már a kezdetek óta tartó természetes módon való, környezettudatos szőlőművelésen, és az ennek megfelelő borkészítési technológián alapul.
Organikus az Öreg Király és a borai is
Ha a szőlőt természetbarát módon műveljük, akkor a bort is készítsük a lehető legtermészetközelibb, leghagyományosabb módon.
- Barta Károly.
 
Mivel a birtok „átaludta” a kemikáliákat korlátozás nélkül használó évtizedeket, így a talaja ma is érintetlen. Az itt termő szőlő mindig is különleges minőségű volt, de mivel a mennyiségi bortermelés igényeit nem elégítette ki, ezért a második világháború után a dűlőt elhagyták, és azt fokozatosan beborította az akácerdő. A terület nagy részét a Barta család vásárolta meg 2003-ban és 2004-ben újratelepítették.
 

Egy 2016-ban beadott kérvényezést követően 2018 őszétől a szőlőterületek, illetve az ebben az évjáratban készült borok hivatalosan is megkapták a bio minősítést.

Az ökológiai alapú növényvédelem során kiemelt figyelmet kap a megelőzés és az előrejelzés, ezzel kiváltva a tervszerű növényvédelmi kezeléseket. Fontos, hogy ismerjük a terület klimatikus viszonyait, és a fertőzést befolyásoló tényezőket és azok összefüggéseit (pl. előző év és adott évjárat közti különbségek, mérések és modellek).  A cél a szőlő természetes aktív és passzív védekező rendszerének, valamint az ellenálló képességének segítése, javítása. Az alkalmazott növénykondicionáló anyagok (réz, kén, kálium szilikát) hatására a levél és bogyóhéj erősödik, így a növény ellenállóbbá válik a gombás megbetegedésekkel szemben. Egy esetleges fertőzés esetén a szőlő aktív védelmének köszönhetően olyan toxikus hatású fehérjék termelődnek, melyek gátolják a kórokozó fejlődését.

A szintetikus növényvédőszerek hátránya, hogy a kártevőkön kívül azok természetes ellenségeit is elpusztítják. A hasznos élőlények térnyerését virágos növények telepítésével, a sorok gyepesítésével tudjuk segíteni. Jól elvégzett zöldmunkával, szellős lombfal kialakításával is elejét vehetjük a fertőzések terjedésének.
 
Organikus az Öreg Király és a borai is

A kizárólag természetes alapú szerek használata biztonságos, környezetbarát, a szintetikus növényvédőszerekkel ellentétben nem alakul ki rezisztencia, nincs szermaradvány.

A bio szőlőművelés és feldolgozás segít megőrizni környezetünk fenntarthatóságát, a talajvíz tisztaságát, az ökológiai egyensúlyt és a fajok sokszínűségét, az így készült borokat pedig jólesően, egészségtudatosan fogyaszthatjuk.
 
Winelovers borok az olvasás mellé