Óriási az érdeklődés a Szepsy 100 iránt

Borászportál
2016. május 03., 15:35


Hivatalosan május elsejétől lehetett előjegyezni a Szepsy 100-ra, amelyet idősebb és ifjabb Szepsy István készített az Úrágya terméséről. A tételből mindösszesen 100 magnum palack készült, amelyből már csak pár darab nem lelt gazdára. Aki szeretne még, annak gyorsan kell cselekednie!
Óriási az érdeklődés a Szepsy 100 iránt
Még február 20-án a Mádi Furmint Februáron jelentették be, hogy elkészült a Szepsy 100 nevű bor, amelynek darabját 100 ezer forintért lehet majd megvásárolni a májusi előjegyzésen a Szent Tamás Pincészetnél. A 100 sorszámozott magnum palack iránt nagy volt az érdeklődés, amelyet jól mutat, hogy már alig van belőle és még csak május 3-át írunk.

„A Szepsy 100 célja, hogy felhívja a figyelmet a dűlőre. Az Úrágya másodosztályú besorolást kapott az ezerötszázas évektől kezdődően, mert a gerincén elhelyezkedő szőlőben nem terem annyi aszú. De olyan energia kisugárzása van ennek a területnek, amellyel foglalkozni kell. Minden módon terelni kell a dűlőkre a hangsúlyt, ez a legerősebb láb. A fiam ötlete volt a név, hiszen még egyszer nem leszünk 100 évesek együtt. A bor gyűjtőknek szól” – mondta el lapunknak a bor bejelentését követően Szepsy István.

A tételből maximum 10 palackot jegyezhet elő egy vásárló, és a boldog tulajdonosok 2016 szeptemberében vehetik át a borokat. Ifjabb Szepsy Istvánt kérdeztük, hogy mit lehet tudni az eddig előjegyzett palackokról: „Szóban már sokan jelezték előre a foglalási szándékukat, amelyet most írásban is megerősíthetnek. Már csak pár üveg van, amelynek nincsen gazdája. Az eddig megvásárolt palackok 20-25 százaléka kerül kereskedőkhöz a többit főként magánemberek, gyűjtök foglalták le.”
 
Óriási az érdeklődés a Szepsy 100 iránt
Kilátás az Úrágya '91-es parcellájából Mádra és a Tokaji hegyre. (Forrás: Facebook.com/Szepsy)
 
„Nagyon nagy az érdeklődés a Szepsy 100-ra, sokan már ez első órában foglaltak, hogy rezerválni tudják maguknak a számukra különleges sorszámú palackokat. Sokan úgy tekintenek a Szepsy 100-ra, hogy elindult egy folyamat Magyarországon, amellyel hosszú távon kívánunk értéket képviselni. Ez a bor szimbóluma a száraz furmint 15 éves múltjának, annak az útnak, amelyet a furmint másfél évtized alatt a nemzetközi borvilágban bejárt ezen kívül generációk közös munkáját jeleníti meg, szimbóluma a Szepsy és a Szent Tamás pincészetek összefogásának is. A Szepsy 100 mérföldkövet jelent a borvidéken belüli márkaépítésben, a hosszú távú stratégia része. Az a célunk, hogy ez a bor minél több borértő fogyasztóhoz eljusson. A Szepsy 100 fogyasztói és üzleti befektetés is egyben” – mondta el Nagy Tamás, a Szent Tamás Pincészet marketing vezetője.
 
Hazánkban talán még szokatlan, hogy előjegyzésben lehet megvásárolni egyes tételeket, pedig más országokban ennek hagyomány van. „A csúcsborok esetében biztosan ki kell alakítani egy előjegyzési rendszert Magyarországon, aminek egyelőre nincs még meg a magas szintű kultúrája hazánkban. Vannak nagy értékű borok, és lehetőséget kell teremteni a vásárlók számára, hogy idejében jelezzék az igényüket. Tervezünk további előjegyzéseket is. A Szepsy 100 egy mérföldkő, hiszen Tokajban az en primeur nem volt jellemző, főleg, hogy ebben az esetben száraz furmintról beszélünk. A nemzetközi fogyasztói és kereskedői visszajelzések alapján is jó úton haladunk a furmint márkaépítésében. A Szepsy 100 fontos állomás ebben a folyamatban” - foglalta össze Nagy Tamás.
 
Tábor István, a Trinety Media Kft. ügyvezető igazgatója a Magyar Borok Bálján jelentette be, hogy elő kíván jegyezni 10 palack Szepsy 100-ra, amelyeknek már a sorszáma is ismert: 11, 12, 13, 14, 15, 17, 22, 76, 79, 99. Ezek közül a 17-es számú magnum palacknak a sorsa már el is dőlt, ugyanis a 2017-es Tokaji Március Nagykóstolón egy mesterkurzus keretén belül harminc borkedvelő megkóstolhatja ezt a különleges bort. Szepsy 100 vs. rest of the (wine)world elnevezésű előadásra már előjegyzésben el is keltek a jegyek, mindösszesen egy nap alatt. Jelenleg várólistára kerülnek a további jelentkezők, ám a szervezők azt fontolják, hogy a 15-ös sorszámú palackból is kihúzzák a dugót, így további harminc borfanatikus reménykedhet, hogy részesei lehetnek az élménynek.
Winelovers borok az olvasás mellé