Parádés lehet a 2013-as évjárat!

Világgazdaság Online
2013. szeptember 02., 12:48


Prognózis - A magyar bortermelés a szokásosnál jóval kevesebb volt az elmúlt néhány évben, ezért a Magyarországra irányuló borimport fokozatosan nőtt. Ezt a tendenciát csak felerősítette az, hogy a vásárlóerő gyenge volt az elmúlt években, ezért a fogyasztók az olcsóbb, jellemzően olasz borok felé fordultak. A szőlőtermés mennyisége egyébként idén sem lesz kiemelkedő, de a minőség jól alakulhat 2013-ban.
Parádés lehet a 2013-as évjárat!
 
Parádés lehet a 2013-as évjárat!
 
Jó minőséget, de csak erős közepes termést várnak idén a borászok, jóllehet az ágazat a piac alakulása miatt is nagyon rá lenne szorulva a mennyiségi növekedésére. A hazai borászat helyzete az elmúlt években jelentősen megváltozott a korábbiakhoz képest.
Az ágazat azonban pozitív folyamatokat is átélt: az elmúlt években az uniós forrásoknak köszönhetően számos borászati fejlesztés megvalósult idehaza, amelynek eredményeképp a magyar borok minősége sokat javult. A mennyiség idén sem lesz kiemelkedő, de a minőség jól alakulhat 2013-ban.
„A szőlőt kevésbé viselte meg a nyári aszály és forróság, mint más mezőgazdasági kultúrákat. A szőlő gyökere mélyebbre nyúlik, ezért jobban ellenáll a szárazságnak, különösen azok után, hogy télen és tavasszal jelentős mennyiségű csapadék hullott, így a talaj nedvességtartalma alapvetően jó volt” – nyilatkozta Marcinkó Ferenc. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke hozzátette: a szőlő tehát nem szenvedett komoly károkat. Igaz ugyan, hogy a korai érésű fajtákkal nem volt kegyes az időjárás.
 
„A virágzás idején hűvös, csapadékos idő volt, ezért egyes korai érésű fajták, muskotályosok, vagy például az irsai olivér beporzása nem volt elégséges mértékű. A fürtszámhoz képest a termés mennyisége aránylag kevés, a minőséggel azonban várhatóan ezen fajták esetében sem lesz komoly baj” – tette hozzá az elnök.
Marcinkó Ferenc példaként a Tokaji Borvidéket hozta, ahol a szokásos 33–35 tonnás szőlőtermés helyett idén 30 tonnás termést várnak a szakemberek. Mindez azt jelenti, hogy valamivel 10 százalék feletti mínusz várható a termés mennyiségét illetően. „A terméskiesés azonban az ország egyes régióiban eltérő mértékű, de alapvetően közepes termésre számítunk idén” – fogalmazott az elnök, aki szerint az idén a minőséggel nem lesznek gondok.
„Az időjárás hatásai miatt kissé előbbre jöhet a szüret ideje, és egyes fajták szüretelési ideje összecsúszhat. Ez okozhat problémákat a gazdáknak, akiknek ebben az eseten jól meg szervezniük az erőforrások felhasználását” – tette hozzá Marcinkó.
„Az elmúlt napok esőzése a legtöbb fajtának jót tett, de néhányra kifejezetten rossz hatással volt. A késői fajtáknak azonban kellett a csapadék” – jelentette ki lapunknak Ruppert Ákos. A villányi borász hozzátette: „amennyiben a hátralévő időben az ősz napsütésesnek bizonyul, akkor egy egyenletes jó időjárás akár parádés évjáratot is eredményezhet.”
Szemlézett tartalom. Az eredeti cikk itt olvasható.
Winelovers borok az olvasás mellé