Prémium borok a tengerentúlról

(X)
2012. július 02., 20:14


Borajánló - Ismerd meg a Chile Wein Import által Magyarországon forgalmazott prémium borokat és az azokat készítő kézműves pincészeteket!
Prémium borok a tengerentúlról
 
Viña Videma Rosario Estate
Rosario Sauvignon Blanc 2011, Rosario Merlot 2010, Rosario Carmenére 2010, Rosario Cabernet Sauvignon 2010
A Central Valley régióban, alapvetően a Maipo-völgyben találjuk meg a pincészet termőterületeit. A főborász, Cristian Molina és Ed Flaherty szaktanácsadó munkájának közös gyümölcsét – töltik a Rosario palackjaiba. Mottójuk: hagyomány és újítás. A világszínvonalú modern technológiával dolgozó pincészet borai tiszták, frissek, intenzívek és közérthetőek. A chilei borokkal ismerkedni vágyóknak egy kitűnő tipp a kezdésre.
Villard Estate
Villard Sauvignon Blanc 2011
Az 1989-ben Thierry Villard által alapított pincészet Chilében egyike volt az igényes, prémium borok előállítást előtérbe helyező ún. „butikborászatoknak”. Az elmúlt két év- tized igazolta a francia borász elképzeléseit és igényeit, a pince ma már egyértelműen a Casablanca-völgy egyik legismertebb és legkiemelkedőbb borászata. A termőterület a Parti hegység lábánál terül el a Casablanca-völgyben, mely mindössze 75 km-re található a dél-amerikai ország fővárosától, Santiagótól. A völgy Chile egyik leghűvösebb szőlőtermő-területe, a hűvösebb klímát igénylő fajták – pl. sauvignon blanc, pinot noir – itt tudják igazán megmutatni mire is képesek. Az óceán felől érkező nedves és hűvös áramlások szinte optimálissá teszik a szőlőtermesztést, az itt készült borok gazdag és intenzív ízvilágúak.
 
William Cole Vineyard
William Cole Sauvignon Blanc 2011
A William Cole szintén a Casablanca-völgy meghatározó borászatai közé tartozik. A pincészet szerint azért készülhetnek világraszóló sauvignon blanc-ok ezen a területen, mert a klíma szinte minden szempontból optimális a fajta számára. A hideg óceán és a meleg szárazföldi levegő keveredéséből kialakuló pára minden éjszaka nedves hűvös takaróval borítja be az ültetvényeket, amelyhez nappal szinte felhőtlen égbolt és magas hőmérséklet társul. Ez a kettősség adja az egyik legfontosabb faktort ahhoz, hogy ilyen zamatos borok készülhessenek a Casablanca-völgyben.
Vina Tres Palacios
Tres Palacios Gran Reserva, Chardonnay 2010
A Tres Palacios ma már Chile egyik legismertebb családi pincészeteinek egyike, melyet Patricio Palacios és felesége, Maria Inés Covarrubias alapítottak 1996-ban. Sikerük egyik alap- pillére az volt, hogy olyan területen kezdjenek el gazdálkodni, ahol előtte még senki nem pró-bálkozott a szőlőtermesztéssel. Erre mondják, hogy orosz rulett, ha nem jön be, vége, ha bejön, mindent viszel. Nekik bejött. A választott terület a Cholqui-völgy, mely a szabályozás szerint a Maipo-völgy egyik borvidéki körzete. Ez egy hegyek (a Parti hegység vonulata) által elszeparált, védett völgy, mely 5,6 km-re délre terül el a Maipo folyótól. A völgy nyugati oldala nyitott az óceán felé, ezért annak moderáló
Prémium borok a tengerentúlról
hatása egyértelműen érezhető. A szőlők itt lassan és hosszú ideg fejlődhetnek, ezért a borok intenzívek és tartalmasak. A vulkáni kráter közelében fekvő terület egyedül álló a Central Valley régióban.
Vina Tarapaca
Tarapaca Gran reserva2009,  Tarapaca Plus 2009
Chile egyik patinás múlttal rendelkező pincészete, melyet 1874-ben alapítottak. A pincé-szet termőterületeit a Maipo-völgyben találjuk, ahonnan Chile prémium borainak nagy része származik. A pincészet hitvallása szerint sikerük a magas és állandó minőségben keresendő.
A Tarapaca tagja az VSPT-nek, annak a szervezetnek, amely Chile és Argentína legjobb pincészeteit tömöríti, ezen kívül pedig a második legnagyobb borexportőr a dél-amerikai országban. Az elmúlt években azért már hozzászokhattunk, hogy Chile top pincészetei rendre hozzák el az elismeréseket a világ legismertebb borversenyeiről. A Tarapaca pincészet 2010-es Gran Reserva Carmeneréje aranyérmet nyert a legutóbbi londoni International Wine Challenge-en. A verseny egyik érdekessége, hogy külön kategóriákban bírálják a borokat a vakteszteken, fajta, borvidék és évjárat tekintetében. A bírálati elvek és a zsűri összetétele miatt a világ egyik legfontosabb borversenyének tartják a londoni megmérettetést. Az aranyérmes bor jellemzésében a következőket emelte ki a zsűri: fiatal, friss bor, édes ízérzettel, a bogyósgyümölcsök friss zamatával, jó egyensúllyal, ahol a nem túl robosztus testhez kerekded, de élénk savak társulnak. A chilei borokat jól ismerők tudják, hogy elvétve találni egy-egy olyan carmeneréből készült fajtabort, amelyik igazán nagyot szól, inkább házasításokban domborít ez a fajta. Ez a bor azonban most tényleg megmutatja, hogy akár fajtaborként is megállja helyét az egykori Bordeaux-i fajta.
Alvinde
Alvinde Sauvignon Blanc 2011, Alvinde Carmenére 2008/2009
A pincészetnél a chilei és francia együttműködésben készült borok kiválóan mutatják be a Colchagua‐völgy adottságait. Az Alvinde mintegy 150 hektáron gazdál- kodik Santa Cruz közelében. A pincészet borai a könnyedebb stílust célozták meg, melyek gyümöl-csösek és jól ihatóak.
Vina El Principal
Vina El Principal Calicanto 2010
A borászatot az a francia borász álmodta meg a kilencvenes években, aki Bordeaux-ban, St. Emilionban a Chateau Pavie (Premier Grand Crus classe) borait készítette. Jean Paul Valette, az ismert francia szakember arra vágyott, hogy az Újvilágban is készíthessen világraszóló nagy borokat. Ez a motiváció ösztönözte arra, hogy elkészítse például a Calicanto nevű borát, amely tökéletesen visszaadja azt a területi és klimatikus gazdagságot, amelyet a Maipo-völgyben talált. A Calicanto egy remek példa arra, hogyan lehet a természet adottságait (magaslati fekvés, napi hőingadozás, vulkanikus talaj) minél inkább érvényre juttatni egy borban. Valette célja, hogy a chilei természet gazdagságát palackba transzformálja, s megmutassa, hogy ezek a borok bizony a világ legjobbjai közé tartoznak.
Winelovers borok az olvasás mellé