Rájár a rúd az olasz borászokra

Borászportál
2014. július 24., 20:59


Nem elég, hogy az idei évben úgy tűnik nem tudják behozni Magyarországra az olcsó import borokat az olaszok, emellett még az időjárás sem kedvez nekik. A winenews.it hírei szerint betegségek fertőzték meg az olasz szőlőket.
Rájár a rúd az olasz borászokra
 
Eső, eső és mégtöbb eső, így nézett ki a 2014-es év időjárása Olaszország nápolyi részén. A szőlőket betegségek tizedelik, sok helyen megjelent a lisztharmat. Luigi Moio, a Nápolyi Borászati Egyetem professzora, nyilatkozott a jelenlegi helyzetről a winenews.it-nek. "Az évjárat fogja meghatározni, hogy hol lehet igazi bio gazdálkodást végezni és hol nem"- mondta Luigi Moio, aki saját területein is tapasztalja az idei év nehézségeit (Quintodecimo Pincészet, Irpinia-ban). Most úgy tűnik, többé-kevésbé bőséges termés lesz, ám a szüret minőségéről korai lenne nyilatkozni.
 
A nagy januári esőzések a hideg miatt még nem voltak veszélyesek a szőlőre nézve, azonban a további erős csapadék már negatív hatást gyakorolt a tőkékre. 
A mostani időszakban a szőlőbogyók a sok esőtől megtelnek vízzel, a héj pedig nem bírja tovább a nyomást, mint egy lufi kipukkadnak, és megindul a rothadás folyamata. A levelek lisztharmattal fertőződnek meg. A legsúlyosabb helyzet Dél és Közép-Olaszországban van, de az egész országban jelentős mennyiségben van jelen a peronoszpóra.
Ez most egy általános probléma Itláiában, de még nehezebb azoknak a termelőknek, akik biodinamikus szőlőgazdálkodást végeznek. Ebben a termesztési formában a hagyományoshoz képest korlátozva vannak a munkák.
Luigi Moio úgy véli, hogy az idei év megmutatja, nem mindig vannak meg a feltételek a biodinamikus gazdálkodáshoz.
Nehéz megbecsülni, hogy hol, milyen mértékben van károsodás az országban. A minőségi és mennyiségi károk a területektől és attól függőek, hogy mennyire sikerült elébe menni a betegségeknek.