Sok a szabálytalanság az árubemutatókon

Borászportál
2012. szeptember 18., 10:18


Fogyasztóvédelem - Augusztus végéig 90 ellenőrzést végeztek árubemutatókon a fogyasztóvédelmi felügyelők, ebből 60 esetben találtak valamilyen jogsértést. Az adatok szerint 2011-ben csaknem 400 írásos panasz érkezett a fogyasztóktól az árubemutatókkal kapcsolatban. Visszatérő probléma, hogy megtévesztő tájékoztatást adnak a fogyasztóknak a termékekkel, illetve a fogyasztói jogokkal kapcsolatban.
Sok a szabálytalanság az árubemutatókon
 
Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője egy Budapesten tartott sajtótájékoztatón elmondta: ötödik éve folyamatosan vizsgálják az árubemutatókat, mert még mindig nagyon sok a szabálytalanság. Ezen a területen tavaly egész évben 87 ellenőrzést végzett a hatóság, és az esetek 72 százalékánál találtak jogsértést.
Az adatok szerint 2011-ben csaknem 400 írásos panasz érkezett a fogyasztóktól az árubemutatókkal kapcsolatban. Visszatérő probléma, hogy megtévesztő tájékoztatást adnak a fogyasztóknak a termékekkel, illetve a fogyasztói jogokkal kapcsolatban - tette hozzá a szóvívő.
 
Összességében jól vizsgáztak viszont a koffein-, laktóz-, mesterséges színezék és tartósítószer-mentesként árult élelmiszerek, 30 ellenőrzött termékből háromnál találtak eltérést - közölte a szóvivő a legutóbb lezárult vizsgálat eredményeit ismertetve.
Az NFH először ellenőrzött ilyen termékeket, miután egyre nő azoknak a fogyasztóknak a száma, akik egészségügyi okok miatt tudatosan kerülnek bizonyos összetevőket. A Borászportál úgy értesült, egy laboratóriumi vizsgálat során egy bizonyos habtejszínről, egy tejről és egy szilvalekvárról derült ki, hogy nem felelnek meg teljesen a csomagoláson található jelölésnek. A hatóság kötelezte a gyártókat és forgalmazókat, hogy ezzel a jelöléssel ne árusítsák tovább a termékeket, illetve az egyik esetben bírságot is kiszabtak.
A folyamatban lévő fogyasztóvédelmi ellenőrzésekkel kapcsolatban ősszel lezárul a gazdasági reklámtevékenység, az elektronikus kereskedelmi tevékenység, az árfeltüntetés, illetve a szavatossággal, jótállással kapcsolatos fogyasztói kifogások intézésének ellenőrzése.
Kiemelten vizsgálják a játszótéri eszközöket, a villamossági termékek biztonságosságát, illetve a 18 év alattiak védelmét szolgáló, az alkohol és dohánytermékek árusítását szabályozó rendelkezések betartását is. Még a karácsonyi vásárok előtt befejeződik a játékok forgalmazásának laboratóriumi vizsgálattal összekötött ellenőrzése – tudta meg lapunk.