Sopronban is keveset szüretelnek

Borászportál
2014. augusztus 25., 11:05


A balatoni borvidékek után megkezdődött a szüret a Soproni borvidéken is. Most az Irsai Olivért, majd a turán és a zenit fajtákat szedik. A minőség rendben van, a mennyiség kevés.
Sopronban is keveset szüretelnek
 
Taschner István a soproni hegyközségi elnöke a Teol.hu-nak elmondta, most az Irsai Olivért, majd a turán és a zenit fajtákat szedik. A termés zömét adó kékszőlők betakarítása szeptember elején indulhat. A minőség kifogástalan, de a mennyiség az utóbbi évek alacsony értékeitől is elmarad. Idén az átlagosnál is több károsodás érte a szőlőt: a lisztharmat mellett – májusban és három héttel ezelőtt – vihar tépázta meg az állományt.
 
Mindezek alapján mennyiségben nagyon rossz évet prognosztizálnak, a megszokott termés alig felével, a tavalyi hektáronkénti 69,5 után az idén 60 mázsa alatti átlagos eredményre számítanak. A kékfrankos esetében – a soproniaknak ez a zászlós boruk – mintegy 50, a többi fajtánál 70-80 mázsás termésátlagot várnak hektáronként. A szőlő érése a sokéves átlagnál mintegy tíz nappal előbbre tart.
Winelovers borok az olvasás mellé