Takarékszövetkezetek Bora 2017: Badacsony és Villány a csúcson


2017. június 27., 16:06


181 versengő tétel közül idén a fehérborok mezőnyében a badacsonyi Bajnóczy Pincészet 2016-os Szemenszedett Badacsonyi Olaszrizlingje, a vörösborok között pedig Günzer Zoltán Pincészetének 2012-es villányi Günzer Kékfrankosa diadalmaskodott, elnyerve a Takarékszövetkezetek Bora címet.
Takarékszövetkezetek Bora 2017: Badacsony és Villány a csúcson
A nagyarany a szekszárdi Bodri Pincészet Kft. 2012-es Szekszárdi Cabernet Sauvignon Gurovicájának jutott. Összességében 139 érmet osztottak ki, a nagyarany mellett 41 aranyat, 55 ezüstöt és 42 bronzot.
 
Az ország harmadik legnagyobb borversenyének – melyet a Takarékbank és az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség megbízásából a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. 2017-ben immár 18. alkalommal rendezett meg – elismertségét jelzi, hogy azon a kisebbek mellett a legnevesebb, külföldi megmérettetéseken is bizonyított hazai borászok is részt vettek. A 91 borász összesen 181 bort nevezett be, a borászokból, bírálókból és borszakértőkből álló 18 tagú zsűri a 74 fehér- mellett 66 vörösbor, 22 rosé, 4 habzóbor és 15 borkülönlegesség, 161 palackos, valamint 20 hordós tétel közül választotta ki a legjobbakat. A benevezett tételeket a nemzetközi sztenderdek alapján minősítették és a 100 pontos, pozitív bírálati lapon értékelték.
 
 
A legtöbb pontot szerzett öt-öt fehér-, illetve vörösbor közül az idén immár kilencedik alkalommal választotta ki anonim bírálattal a szövetkezeti hitelintézeti szektor és csúcsszerveinek borértő, borszerető vezetőiből álló bizottság – amelynek elnöke Vida József, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója volt – azt a két bort, amely egy évig viselheti a Takarékszövetkezetek Bora címet.
 
Az országban mindenhol jelen lévő takarékszövetkezetek a borászok és pincészetek egyik legjelentősebb finanszírozói. A hagyományokhoz hűen az idei Országos Takarékszövetkezeti Borversenyen is a takarékokkal üzleti kapcsolattal rendelkező borászatok indulhattak, ezért is nagy jelentőségű, hogy az összes jelentős borvidék képviseltette magát. A Borversennyel a takarékszektor a termelők piacra jutását kívánja támogatni.
 
Winelovers borok az olvasás mellé