Teltházas volt a KávéBár Bazár

Borászportál
2014. február 25., 10:00


Összefoglaló - Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a hétvégi KávéBár Bazár, több mint kétezer-ötszáz vendég kóstolt kávékat, párlatokat és borokat a Corinthia szállóban. A rendezvényen ötven kiállító termékeit ismerhették meg a látogatók, és a kávéillat már a körúton érződött.
Teltházas volt a KávéBár Bazár
 
Teltházas volt a KávéBár Bazár
Az ismert kereskedelmi márkák mellett megjelentek a hazánkban is egyre népszerűbb mikropörkölők, s a világ legjobb termőterületeiről érkező kávékat ízlelhette meg a közönség. Kiváló párosításnak bizonyultak a borok is a kávé mellé, hiszen amint az előadásokból kiderült, az ízjegyek, a fajta és a termőterület mindkét ital esetében meghatározó szempontok.
 
A kétnapos eseményen öt szakmai - s ebből négy országos - bajnokság is zajlott. Lelkes közönség kísérte a kávés szakma versenyeit, az AeroPress bajnokságon Szalczer Péter nyert, ő képviselheti hazánkat a világversenyen. A jelentős pénzdíjazású B1-Be the One barista bajnokságot Várady Tibor barista nyerte, aki többszörös bajnok különböző kávés kategóriákban, s az egyik népszerű, „újhullámos” budapesti kávézó tulajdonosa.

Teltházas volt a KávéBár Bazár
Várady Tibor
Hatalmas érdeklődés mellett készültek a legfinomabb koktélok is, s a flair mixerek akrobatikus mutatványokkal fűszerezték meg a kevert italokat. Az idei országos koktélbajnok Ódor András, a látványos flair kategóriában pedig Deák Olivér bizonyult a legjobbnak, ők utaznak a fokvárosi világbajnokságra szeptember végén. A Magyar Sommelier Bajnokságon is megjelent a hazai boros szakma színe-java. Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter köszöntötte a résztvevőket, és az összetett, elméleti és gyakorlati feladatokból álló szakmai versenyt Szik Mátyás sommelier nyerte.    

Teltházas volt a KávéBár Bazár
Szik Mátyás
A bajnokságokkal párhuzamosan futó szemináriumok, vezetett kóstolók is teltházzal mentek. Horváth Lajos és Kis Zoltán kávés világbajnokok rámutattak arra, milyen különbségek vannak egyfajta kávé különböző pörkölési módjai között. Szántó Tibor csokoládémester előadásában a kakaó útját, illetve a csokoládé készítését ismerhették meg a vendégek, a kóstolóban pedig forró csokoládék is szerepeltek. Keresztes Ferenc bártender top prémium minőségű vodkákat kóstoltatott, melyekből úgynevezett molekuláris vodkakoktélokat is készített, melyek inkább kísérőfalatként, mint italként funkcionálhatnak egy bár itallapján.

Alexandra Geay, az A.E. Dor cognac-háztól érkezett  párlatszakértő előadása a cognac-ok világába kalauzolta az érdeklődőket. Itt is lehetőség volt különleges tételek ízlelésére, s a kóstolók a kiállítói standokon folytatódtak. Rumbár, vodkastand, pálinkák és hazai borászatok várták az érkezőket, de kísérőfalatokból sem volt hiány mangalica sonkától a macaronokig.

A Corinthia szálló Atrium teraszán egy kiállítás is helyet kapott a hétvégére, az Everybody Needs Art kortárs képzőművészeti ügynökség nyolc hazai, egy japán és egy olasz képzőművész munkáit mutatta be a közönségnek Fekete Leves címmel.

Az ötödik alkalommal megrendezett esemény szervezője, Szuna Noémi szerint az idei év volt eddig a legsikeresebb, s a tervek szerint a KávéBár Bazárral nemcsak Budapesten, hanem az ország más helyszínein is találkozhatnak a vendégek a közeljövőben.
Winelovers borok az olvasás mellé