Tippelj, hol a legnagyobb a Covid-fertőzésveszély! A boltban vagy egy borbárban?

Borászportál
2020. november 26., 08:05


A Publich Health England napokban kiadott tanulmánya számos érdekességet közöl azzal kapcsolatban, hol van rá a legnagyobb esély, hogy elkapjuk a koronavírust.
Tippelj, hol a legnagyobb a Covid-fertőzésveszély! A boltban vagy egy borbárban?
Címlapfotó: france24.com
 
Az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (National Health Service) Test and Trace programját még tavasszal hívták életre. Mielőtt rátérnénk a bevezetőben említett kutatás eredményére, érdemes tisztába jönnünk vele, hogy is működik a többek között egy mobil applikációt is tartalmazó szigetországi Covid-riasztó rendszer:
  • Az alkalmazás érzékeli, ha egy másik felhasználó is a közelben van és Bluetoothon keresztül kapcsolatot létesít annak telefonjával.
  • Ha a két készülék tulajdonosa sok időt tölt egymás közelében és az egyikük utóbb megoszt az alkalmazásban egy pozitív tesztet, akkor a másik értesítést kap és önkéntes karanténba kell vonulnia.
  • Az alkalmazással rendezvényeken, boltokban, kórházban, könyvtárban, éttermekben de még misén is be lehet csekkolni, így le lehet ellenőrizni, hány potenciális vagy tényleges fertőzött van a résztvevők között
 
A Public Health England mindezeket az adatokat összesítette és elemezte ki – számol be róla a thedrinkbusiness.com minapi cikke. Az intézmény munkatársai azt vizsgálták első sorban, hol mozogtak az emberek 1-2 nappal azelőtt, hogy pozitív tesztet produkáltak volna.

Az eredmény szerint a legrizikósabb helyek a szupermarketek, ahol majdnem minden ötödik fertőzött megfordult közvetlenül azelőtt, hogy kiderült, Covidos. A kocsmák, bárok ezzel szemben alig fértek be a top10-be a maguk 1,6%-val, az éttermek pedig még hátrébb helyezkednek el. Torzítja az összképet, hogy az emberek alapból többet járnak bevásárolni, mint például étterembe, a járvány alatt különösen, hiszen a vendéglátóhelyek a korlátozó intézkedések miatt eleve „takaréklángon” üzemelnek.

De azért következzen a lista teteje veszélyesség szerint csökkenő sorrendben:
 
  • Supermarket – 18.3%
  • Középiskola – 12.7%
  • Általános iskola – 10.1%
  • Kórház – 3.6%
  • Idősotthon – 2.8%
  • Főiskola – 2.4%
  • Áruház – 2.2%
  • Pub és bár – 1.6%
  • Vendéglátás – 1.5%
  • Egyetem – 1.4%
  • Gyár – 1.4%
  • 5 főnél kisebb háztartás – 1.2%
  • Konditerem – 1.1%
  • Étterem és kávézó – 1.0%