TOP 100 bor: Tokaj-Hegyalja egyeduralma megdönthetetlen!

Németh Richárd
2013. december 03., 18:44


Borajánló - Már kapható az A 100 legjobb magyar bor című tematikus Népszabadság-kiadvány, melyben „a nagyok ismét ott vannak a legjobbak között, de örömünkre sok kis pincével is találkozhat az olvasó” (...). A hegyaljai édes borok ezúttal is kiemelkedően szerepeltek, de tendenciaszerű az is, hogy a tokaji száraz furmintok egyre bebetonozottabb helyet követelnek maguknak a bortesztek, borversenyek eredménylistáinak élén.
TOP 100 bor: Tokaj-Hegyalja egyeduralma megdönthetetlen!
 
TOP 100 bor: Tokaj-Hegyalja egyeduralma megdönthetetlen!
Magyarország egyik legátfogóbb borkalauza
A Szabó Edit nevével fémjelzett Népszabadság top 100 kiadvány a ma ismert formájában 2009 óta jelenik meg a szerkesztőasszony gondozásában, a mostani tehát már az ötödik 100 oldalas borkalauz.
A kiadvány alapjául szolgáló bírálat különlegessége, hogy a „versenybe kizárólag komoly seregszemléken aranyérmet nyert borok, valamint a tízfős tanácsadói testület által legkiválóbbnak ítélt (másutt esetleg nem is versenyeztetett) tételek kaptak meghívást”.
 
A borversenyeket illetően az alábbiak – magyar vonatkozású – eredményei alapján történt a top 100 tesztjének előválogatása:
  • Országos Borverseny
  • Pannon Bormustra
  • VinAgora Nemzetközi Borverseny
  • Vinalies Internationales
  • Monde Selection
  • Challenge International du Vin
  • The International Wine and Spirits Competition
  • International Wine Challenge
  • Decanter World Wine Awards
  • Les Citadelles du Vin
A tesztet négy bizottsággal abszolválta a Népszabadság, ahol bizottságonként mintegy 40 tételt értékeltek az ítészek. Összesen tehát 160 bor került a zsűriasztalokra, melyek a legtöbb hazai és világversenyen alkalmazott száz pontos rendszerben bíráltattak. A top 100 teszt különlegessége, hogy a borbírák között nemcsak borszakíró, sommelier borkereskedő és a gasztronómiából érkező személyeket tisztelhetünk, Szabó Edit minden évben felkér jó néhány, a bor szeretetével „fertőzött” kortárs írót is. Tekintve, hogy a bor – legalábbis a mi értelmezésünkben – esztétikai minőség, jó ötletnek tűnik, hogy esztétikailag magasan képzett, de a borszakértés terén laikus alkotók is kifejthessék véleményüket egy olyan dologgal kapcsolatban, ahol – mint arra a szerkesztőasszony is utal bevezetőjében – az érzéki élmény átélése a legfőbb cél.
TOP 100 bor: Tokaj-Hegyalja egyeduralma megdönthetetlen!
Szabó Edit (balra) a Népszabadság - A 100 legjobb magyar bor című kiadvány szerkesztője és Tóth Adrienn a Vinoport.hu főszerkesztője (fotó: Németh Richard)
Az ítészek közé egyébként – hogy csak pár nevet ragadjak ki – Tóth Adrienn AIWS (Vinoport), Nagy Sebestyén (BorJour), Romsics László (VinCE), Vörös Attila (Metropol), Toronyi Zsuzsa AIWS (CEWI) is meghívást kapott idén.
Tokaj elsősége megkérdőjelezhetetlen
Mondhatnánk, hiszen nem az első alkalom, hogy akár egy hazai, akár egy külföldi borversenyen aranyérmet szereznek a hegyaljai borok. Elsősorban az édes borokra igaz ez, de mára egyre szebben prosperálnak a tokaji száraz furmintok is. Elég az hozzá – előbbi és utóbbi vonatkozásában is –, hogy Magyarország legnagyobb presztizsű borásza, a mádi Szepsy István nemrég egy komoly elismerést kapott, melyet a sajtó csak a „borászok Oscar-díja”-ként aposztrofált. Az ő árnyékából (talán senki nem sértődik meg e megfogalmazásért) azonban mára számos hegyaljai borászat és borász nőtt ki, akik egyre elképesztőbb minőségű, mélységű, koncentráltságú, élvezeti értékű kései szüretelésű édes borrokkal, öt- és hatputtonyos aszúkkal, valamint száraz furmintokkal lepik meg újra és újra a borfogyasztó társadalmat.
TOP 100 bor: Tokaj-Hegyalja egyeduralma megdönthetetlen!
Domokos Attila, a Népszabadság top 100-as listáján abszolút első helyezet szerzettDobogó Pincészet főborásza (fotó: elsiepells.wordpress.com)
A Népszabadság top 100 kiadványának első hat helyén a fentieknek megfelelően kizárólag öt- és hatputtonyos aszút, aszúeszenciát és édes szamorodnit találunk. A hierarchia csúcsát névszerint a Dobogó Pincészet (1. hely), a Dereszla Pincészet (2. és 3. hely), a Pannon Tokaj Pincészet (4. hely), a Tokaj Kikelet Pince (5. hely), illetve a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet (6. hely) foglalja el 2013-ban.
TOP 100 bor: Tokaj-Hegyalja egyeduralma megdönthetetlen!
Balassa István, a Népszabadság top 100-as listáján a fehér borok kategóriában első helyet szerzett Balassabor főborásza (fotó: Németh Richard)
A száraz fehér borok kategóriájában Balassa István 2011-es Tokaji Furmintja (Nyulászó-dűlő) viszi a prímet (összesítettben: 9. hely), míg a vörösek között Az Év Vörösbora cím a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Infusio nevű 2011-es tételének jár (összesítettben: 7. hely).
TOP 100 bor: Tokaj-Hegyalja egyeduralma megdönthetetlen!
Liptai Zsolt, a Népszabadság top 100-as listáján a vörösborok kategóriájában első helyet szerzett Pannonhalmi Apátsági Pincészet főborásza (fotó: Németh Richard)
A kiadványban számos interjút és riportot is olvashatunk Szabó Edit frappáns, gördülékeny és precíz stílusában olyanokkal, mint Szentesi József, Hernyák László és Tamás, Szászi Endre, Tiffán Ede, Bacsó András, s olyanokról, mint a Sloow Food Central I. Sajt Konferenciája, a Halkakas Halbisztró vagy a SonkaArcok – a teljesség igénye nélkül.
100 oldal a borról és a gasztronómiáról magas szellemi nívón. Ezt nyújtja a Népszabadság - A 100 legjobb magyar bor című kiadvány.
Kapható az újságárusoknál!
Winelovers borok az olvasás mellé