Újabb szőlőültetvény lett a tűz martaléka

MNO - Magyar Nemzet Online
2012. március 27., 15:28


Mintegy 100 hektárnyi szőlőültetvény semmisült meg a száraz növényzet égése miatt keletkezett nagy kiterjedésű tűzben az Ungvárhoz közeli Szerednye határában, míg onnan nem messze egy település közepes nyomású földgázvezetéke kapott lángra az égő avartól.
Újabb szőlőültetvény lett a tűz martaléka
 
Kárpátalja megye területén katasztrofális méreteket öltöttek a száraz növényzet égetése következtében kialakult tüzek. Az utóbbi három hét során a katasztrófavédelemnek 302 esetben – kétszer több alkalommal, mint a múlt év azonos időszakában – kellett beavatkoznia az óvatlan tűzgyújtás következtében felcsapó lángok miatt – áll a jelentésben.

Az elmúlt huszonnégy órában megyeszerte 55-ször vonultak ki a katasztrófavédelmisek a terjedő tüzekhez. A szerednyei borvidéken pusztító lángokat azonban nem sikerült megfékezniük, így a helyi agráripari cég 100 hektárnyi szőlőültetvénye vált a tűz martalékává. A helyszínen jelenleg is folyik a károk felmérése. A katasztrófavédelem szakemberei szerint a száraz növényzetet meggyújthatták, vagy eldobott cigarettacsikktől kapott lángra.
 
Az ugyancsak ungvári járási Kőhután (Kamjanszka Huta) egy műanyag földgázvezeték fogott tüzet az égő gaztól. Mintegy félszáz háztartás maradt több órára gázellátás nélkül. A Kárpátalja megyei rendkívüli helyzetek főosztálya az utóbbi hetekben naponta szólítja fel a lakosságot, hogy tartózkodjon a szárazság miatt rendkívül gyúlékony növényzet égetésétől és a tűzgyújtástól.

Ukrajnában az avarégetés büntetendő cselekménynek minősül, a közutak és vasúti töltések mentén, a mezőgazdasági és a természetvédelmi területeken engedély nélkül történő égetés felelőseit 170-től 1700 hrivnyáig (kb. 4–40 ezer forint) terjedő bírsággal sújthatják. Tavaly Kárpátalján 74 fő ellen indítottak szabálysértési eljárást a növényzet tiltott helyen való égetése miatt.
Winelovers borok az olvasás mellé