Van, ahol még várnak a szürettel Villányban

Borászportál
2014. október 21., 11:26


Januárra ígér új borokat a Villányi borvidéken működő Brunyai Családi Pincészet. A borászat kiemelten kezeli a magyar fajtákat, idén is húztak egy merészet: a hárslevelűt még nem szedték le, késői szüretre készülnek.
Van, ahol még várnak a szürettel Villányban
 
Mostanság a legrelevánsabb kérdés egy borásztól a szüret... Nálatok mik a tapasztalatok, hogy álltok a szürettel?
Az idei év a gyümölcsös, friss borok készítésének kedvez, nem a hosszú érlelésűekének. Azért teszünk egy próbát: a hárslevelű még tőkén van. A borvidék adottságai kedveznek a késői szüretnek. Az idei év időjárása nem annyira. Meglátjuk, melyik győz ennek a fantasztikusan plasztikus fajtának az esetében.
 
Villány kiemelt fajtája a cabernet franc. Ti milyen lehetőséget láttok benne?
Nagyon szeretjük a magyar fajtákat, de a cabernet franc-nal kivételt teszünk, hiszen azt is nagyon kedveljük annak ellenére, hogy világfajta. Vannak kis- és nagyhordós érlelésű tételeink is, érdekes ezek összehasonlítása. Most párhuzamosan kóstolható a 2009-es a 2011-es évjárattal. Mi is azt gondoljuk, hogy kiválóan megtalálta a helyét borvidékünkön. Jó ötletnek tartjuk ezt a borvidéki marketing részévé tenni. Nagy lehetőség egy kis borvidéknek.
Van, ahol még várnak a szürettel Villányban
Mi lesz az első borotok a 14-es évjáratból és mikor kerül forgalomba?
Természetes, hogy mindenki várja az újat. Mi azonban szívünk szerint nem erőltetjük a borok érését. Nálunk a borok későn érnek, most készülünk a 2013-as Portugieser és Kadarka palackozására, mostanáig ászkoltuk őket. Általában nincs új borunk Márton napra. Ha idén kivételt teszünk, tudatjuk a Márton napi meghívóban. Siklóson az (volt) a szokás, hogy a gazdák Vince napon (január 22-én) járták egymás pincéit az új borok kóstolása céljából. Akinél zárva volt az ajtó, azt beszögelték! A hagyomány kóstolásra vonatkozó részét mi is megtartjuk minden évben...
A pincészetről minden információ megtalálható itt!
Winelovers borok az olvasás mellé