Visszatérünk a hagyományos borkészítéshez?

Borászportál
2017. február 09., 13:00


A kétévente megrendezésre kerülő szemináriumok közé ebben az évben egy rövidebb, kötetlenebb hangulatú, viszont sokkal inkább szakmai értekezlet is került. 
Visszatérünk a hagyományos borkészítéshez?
„Az előadás-sorozaton kívül úgy láttam, hogy kifejezetten nagy igény van a szakmai továbbképzésekre, szakmai délutánokra” – mesélte Szendei Gergő, az MTKI sokat látott borásza, szaktanácsadója.
 
A program neve: Borászati szakmai délután
Dátuma: 2017. február 15.
Helyszíne: Soós István Borászati Szakképző Iskola Tangazdasága (1221 Budapest, Kossuth Lajos u. 83.)
Részletek és jelentkezés ITT!
 
A délután kettőkor kezdődő eseményen Gergő házigazdaként vesz részt, ugyanakkor olyan neves vendégelőadókat is meghívott, akik rengeteg újításról, kutatásfejlesztésről és a borászati technológia alakulásáról adhatnak teljesebb képet a szakmabelieknek. Marco Razzauti (Chr. Hansen), Janisz Topalidisz (Fermentis), Nyitrainé dr. Sárdy Diána és dr. Habil Magyar Ildikó (SZIE-Borászati tanszék), illetve Diósi Gábor (MMM Beverage Partner Kft.) lesznek azok, akik a fent említett innovációkról, amolyan kérdezz-felelek stílusban előadásokat tartanak.
 

 
Fő téma a mikrobiológia és erjesztés lesznek, az allergének mennyiségi változásaival kapcsolatban, mégpedig annak érdekében, hogy ezekről egy mélyebb, részletesebb szakmai hátteret biztosítson a borászoknak. Szóba kerül majd például, hogy milyen hatással van az erjesztés minősségére a tápanyagellátás, a non-Saccharomyces törzsek jelentőségéről, az almasavbontás körülményeiről, és a karakterizáló tápanyagokról illetve azok hatásairól. Miért? „Úgy gondolom, hogy egyre inkább térünk vissza a hagyományos borkészítéshez” – tudtuk meg Gergőtől. Márpedig a borászok számára a legfrissebb irányok és módszerek megismerése alapvető és igencsak lényeges lehet.
 
Korábbi interjúnk Gergővel a modern kihívásokról, melyek a gyümölcsösség megőrzését érintik, ITT olvasható.
Winelovers borok az olvasás mellé