VM: Egyszerűbb lepárlási eljárások lesznek

Borászportál
2012. július 20., 14:14


Reform - Egyszerűsíti a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a borászati melléktermékek (szőlőtörköly és seprő) kivonásával és lepárlásával összefüggő eljárásokat, hogy csökkentse a borászatok adminisztrációs terheit.
VM: Egyszerűbb lepárlási eljárások lesznek
 
A jogszabály-módosítással egyszerűbben igényelhetnek támogatást a melléktermék lepárló üzemek a jövőben. Kevesebb dokumentumot kell a támogatáshoz benyújtani, ugyanakkor a közösségi forrás felhasználását vizsgáló ellenőrzések továbbra is alaposak lesznek.
A törköly megsemmisítést választó borászatok is jól járnak, mert ezután elég lesz egyszer, a szüret kezdetekor bejelenteni a tételenként kivont melléktermékeket. További lényeges változás, hogy mostantól nem zárható ki a bortermelőket érintő támogatásból az a termelő, aki a borászati melléktermék kivonási kötelezettségét elmulasztja. Ez a szankció korábban több, közösségi forrásért pályázó vállalkozásnak jelentett aránytalan, hátrányos megkülönböztetést. A szőlőtörköly és seprő kivonási kötelezettség teljesítését a kormányhivatalok továbbra is ellenőrzik. A kivonás elmulasztásakor az eddig ismert bírságot szabhatják ki.
 
Az intézkedés része a Kormány Egyszerűsítési Programjának, illetve a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programnak, mely a lakossági ügyfelekre háruló adminisztratív terhek csökkentését, a jogszabályok nyelvezetének közérthetőbbé tételét célozza meg. Az Európai Unió 2004-től írta elő a tagállamoknak a törköly lepárlási kötelezettséget. A borreformot követően ez megváltozott: már nem szükséges a melléktermékeket lepárolni, hanem minden tagállam saját hatáskörben dönthet a kivonás módszereiről. Az alternatív törköly kivonási lehetőségeknek köszönhetően a borászok szabadabban rendelkezhetnek a melléktermékkel.
A kisebb borászatok után az 2011-es szüreten már a nagyobb -1000 hektoliter felett termelő - borászatok is maguk választhatják meg, milyen módszerrel semmisítik meg a törkölyt. Mint ismert, az Országgyűlés a múlt héten egyhangúlag fogadta el a bortörvényt, amelynek egyik fontos eleme, hogy a borászati melléktermékek, így például a borseprő felhasználása is változik. A magyar szeszesital előállítók a jó minőségű borseprő felvásárlásával és felhasználásával európai versenytársaikhoz hasonlóan készíthetnek borpárlatot, amire eddig nem volt lehetőségük.
Winelovers borok az olvasás mellé