A Bocor olyan, mintha a barátainknál szállnánk meg

Knap Gábor
2016. november 17., 20:20


A Bocor Fogadó a közeli dűlőről kapta a nevét, amelynek az aljában épült. A sváb parasztházakat idéző stílus belül modern kialakítást takar. A vendég pedig nem tud olyat kérni, amit ne oldana meg a személyzet.
A Bocor olyan, mintha a barátainknál szállnánk meg
Kevés olyan vendéglátóhely működik manapság, ahol nem csak a weboldalon olvasható, hogy a vendég az első, hanem valóban úgy érzi a betérő, hogy róla szól a szálláshely. A Bocor Fogadóban nehéz olyat kérni, amire ne lenne megoldás. Legyen szó drávai hajókázásról, bármikor félbe hagyható biciklitúráról vagy arról, hogy a vendég saját magának szeretne sütni valamit a kemencében, viszont fát pakolni és mosogatni utál.

Ha kell, bekapcsolják a bulijakuzzit
 
A Bocor Fogadó több lépcsőben épült fel. A központi épületben kilenc franciaágyas szoba található, az alagsorban pedig egy kis wellness rész. Ebben a tömbben kap helyet a recepció és – amikor nem lehet az udvaron – itt étkeznek a vendégek. A másik épületben 4 apartman van, a 2,5 hektáros területen pedig a tenisz- és röplabdapálya mellett grillkonyha, kemence, bográcsozó hely és első sorban lakóautók számára kialakított kemping kapott helyet. Emellett található a három különböző jakuzzi is. Az egyikben a víz áramoltatásának köszönhetően úszni lehet, a másik klasszikus pezsgőfürdő, a harmadik pedig egy party jakuzzi, zenével, fényekkel, stb. Amíg pedig a felnőttek fröccsöznek, a gyerekek a játszótéren találnak aktív programot maguknak.

A kemping ötlete egyébként onnan jött, hogy 30-40 km-es körzetben nem találni megfelelő minőségű ilyen szálláshelyet – mondja Csoba Balázs üzletvezető, aki hozzáteszi, hogy mivel egy borvidék kellős közepén vannak, természetesen a borturizmus az elsődleges, de ők az aktív kikapcsolódást kedvelők felé is szeretnének nyitni.
 
Éppen ezért a szobaár tartalmaz egy ingyenes transzfert is Villányba. A Bocor Fogadóba pedig egyre többen érkeznek nem csak 1-2 éjszakára, hanem hosszabb időre. Nekik az apartman lehet az ideális választás. Nálunk az érdeklődő vendégek nem automatikus válaszokat kapnak, hanem egyedi, az igényekhez szabott árajánlatot, hiszen mást szeretne egy pihenni vágyó pár, egy kisgyerekekkel érkező család, és egy, a zenélő jakuzziban bulizó társaság.
 
A Bocor olyan, mintha a barátainknál szállnánk meg
 
Szájról-szájra terjed a Bocor híre
 
A fogadóban jellemzően baráti társaságok szállnak meg. Összesen 34 főnek van hely, és ez a szám jellemzően 2-3 csoport tagjaiból tevődik össze. Az egyedi igények teljesítése a családias hangulat megőrzésének legjobb módja – vallja az ügyvezető. 30-40 embernél nem fordul meg több egy hétvégén a Bocorban, ennyi vendég egyedi igényire pedig még lehet figyelni, a tapasztalat pedig az, hogy meghálálják, hiszen nagyszerűek a visszajelzések – teszi hozzá.

Csoba Balázs szerint egyébként a környékbeli vendéglátók közül kevesen gondolkodnak gyalogos vagy bringatúrában, pedig nagyon jók a lehetőségek. Kiépített, látványos túraútvonalak vannak. Siklóson élmény, Harkányban termálfürdő, Pécsen kulturális és gasztroélmények várják a villányi turistákat, de le lehet menni a Drávára hajókázni is – ennek a megszervezésében és az utaztatásban is tudnak segíteni a fogadóban. Annyi program van, hogy sok a 3 napra – summázza Csoba Balázs.
 
Több olyan kérés is érkezett már a vendégek részéről, hogy a megkezdett biciklitúrát akár félúton is be lehessen fejezni. Ez akkor jöhet jól, hogyha a vendégek eltekernek Villányba, ahol boroznak egy picit, esetleg ebédelnek vagy vacsoráznak, és utána már nincs kedvük hazabiciklizni. Olyankor elmennek értük, és a kerékpárokért. Persze általában a villányi Bocor borozóban kötnek ki – teszi hozzá mosolyogva Csoba Balázs.
 
A Bocor olyan, mintha a barátainknál szállnánk meg
 
A vendégek persze rögtön látják, hogy az egyedi kérések nyitott fülekre találnak. Van olyan baráti társaság, akik már több alkalommal kérték, hadd készítsék el a saját vacsorájukat a kemencében. Olyankor a leadott lista alapján a fogadó személyzete bevásárol nekik, és kedvükre főzhetnek – még a terítéssel és az elpakolással sem kell bajlódni. 
 
A tulajdonosok árban a nagyok alá lőtték be a Bocort, a három szálláskategóriának köszönhetően pedig nagyobb célcsoportot tudnak befogni: a franciaágyas szobákban a párokat, az apartmanokban családokat, a kepmingben pedig első sorban lakóautósokat várnak. Lengyelek, horvátok, hollandok, németek lesznek a célcsoport, és várhatóan jövőre már igencsak előre kell majd foglalni, hiszen a lakóautóval kempingezők rendszerint egy évvel előre tudják, hogy hová mennek majd legközelebb – mesél a tapasztalatokról Csoba Balázs. Ha most kezdjük eljuttatni hozzájuk az információt, hogy milyen új lehetőség van Villány mellett, az nagyjából 2 év múlva érik be – mondja, hozzátéve, olyan is volt, hogy Siklóson, a benzinkútnál találkozott német lakóautóval, akit meginvitált a Bocorba, és azóta évente 2-3 alkalommal vendég. A borfesztiválkor 6 db lakóautó állt itt, mert már hozta a barátait is – érvel a szájmarketing mellett az üzletvezető.
 
Borok a szomszédból
 
A Bocorban a vendéglátásra és az üdültetésre helyezik a fő hangsúlyt. Az üzemeltetés mellett nem lenne idő teljes értékű borok készítésére, így a pincemunkákat egy szakavatott borászra bízták. 4,5 hektárról készülnek a Bocor borok, erre a területre épül a szortiment. Ebből egy hektár rögtön a fogadó mellett van, ott kékfrankos, pinot noir és syrah terem – ebből készül minden évben a rozé.
 
A Bocor olyan, mintha a barátainknál szállnánk meg

A szortiment összesen 7 tételből áll, portugieser, chardonnay, cabernet franc és sauvignon, rozé és házasítások készülnek, a stílus pedig a társasági, könnyed, gyümölcsös borok porondjára teszi a Borcor Fogadó tételeit. A legtöbb bor reduktív, a chardonnay 6 hónapot, a cabernet sauvignon az évjárattól függően 4 vagy 8 hónapot tölt hordóban.
 
Az évente készülő 20-25 ezer palacknak több mint a fele helyben fogy el, a többi a környékbeli éttermekben, hotelekben található meg és céges partnereknek értékesítik őket.
 
A jövőben egyre több helyen szeretnék megmutatni a boraikat is, így a tervek között szerepel benevezni őket néhány borversenyre, de egyéb tervek is vannak még, hiszen egy új, négy szintes épületben kap majd helyet az érlelő, a bemutatóterem, de lesz benne tárgyaló, iroda, konferenciaterem és konyha is. Valami azt súgja, hogy sokat hallunk még a Bocor Fogadóról.
Winelovers borok az olvasás mellé