Ilyen a csobánci életérzés

Dámosy Dóra
2016. augusztus 04., 20:47


Balatoni kerülőutunk során Gyulakeszire, a Csobánc lábához is ellátogattunk, hogy ne csak borokról, hanem ételekről, hozzáállásról és életérzésről is beszélgessünk Nagy Lászlóval, a Villa Tolnay birtokigazgatójával.
Ilyen a csobánci életérzés
Amikor június elején, az egész napos túrából, a Csobánc lábához érkezünk, a Balaton felől már látszott, hogy vihar közeledik. Felhőben volt az egész hegy, gyorsan nőtt a sötét, a szél is egyre viharosabban kavargott. Ahogy felértünk a Csobánc alsó szoknyáján lévő Villa Tolnay-hoz már „Pipált a hegy”- így mondják errefelé, amikor felhőben van a bazaltkúp teteje.
 
A hegy lábától figyelve a kezdődő vihar egyszerre szép és rémisztő, egyre sötétedik az ég alja. Keszthely felől, ha vihar jön, az mindig hatalmas esőt hoz – mondta Nagy László, mi pedig együtt aggódtunk vele a Villa melletti friss telepítésért. „Ha most lejön a hegyről egy nagyobb vízár, magával viszi a frissen telepített szőlőt a szemközti domboldalról.”
 
Jóformán körülnézni sincs időnk, be kell mennünk a vendégházba, annyira süvít a szél, ám az igazi vihar végül csak éjszakára érkezett meg, akkor viszont derekasan megtépázott mindent, ami az útjába került. 
 
Nagy László, birtokigazgató
 
Amikor Nagy László birtokigazgató leült mellénk a vacsorához beszélgetni, kint tombolt a szél, az arcán látszott, hogy fél szemmel a hegyet figyeli, hogy milyen lesz az este, az éjszaka, mekkora lesz a baj. Aztán mesélni kezdi a villa és a szőlők történetét…
 
A Csobánc lábánál lévő épület egykor Tolnay Klári második férjének villája volt, a színésznő szívesen töltötte a szabadidejét a festői kúriában. Az épületet a svájci Philip Oser vette meg, Laci 2008-ban csatlakozott Philiphez, borászként. A szőlőterület a kezdeti 5 hektárról mára 21 hektárra nőtt, sok ültetvényt újítottak fel a ház körül, a Csobánc oldalában. A villát is teljesen újjáépítették, 2015-ben vendégszobákat alakítottak ki a felső szinten, alkalmassá téve a házat vendégfogadásra. Kellemes étterem és konyha került az egykori lakótér helyére, a régi télikert pedig közösségi térként született újjá, az egész épület egyszerre modern, hagyománytisztelő, letisztult és elegáns.
Az ide érkező vendég összbenyomása hamar kialakul, ezen a birtokon minden tudatos építkezés eredménye, átgondolt, megfontolt, ugyanakkor nagyon is szerethető.
 
A Villa szőlőterületei mind a Csobáncon találhatóak, egyik dűlő sincs egy kilométernél messzebb a birtokközponttól, ez pedig a szüret és a feldolgozás idején hatalmas előnyt jelent. A jelenlegi 21 hektáros terület 25-26 hektárig tovább bővíthető a szomszédos kisebb parcellákkal, de ez a birtokméret már teljesen alkalmas a megálmodott borok elkészítésére. A fehérszőlő telepítések közül jelentős a rajnai rizling, chardonnay és furmint, kékszőlők közül merlot-val és cabernet franc-nal, valamint pinot noirral dolgoznak. Az elmúlt évek egyik fontos eredménye, hogy a tapasztalatok alapján egyre tisztábban látszik az irány, hogy melyik szőlőfajták kapnak majd nagyobb hangsúlyt a birtok életében. 
 
A célok tűpontosan kijelölésre kerültek, ezek mentén haladnak a birtokon évek óta. A borok esetében a cél olyan ételekhez is jól fogyasztható tételek elkészítése, melyeknek határozott karaktere van, nem könnyen felejthető, egynyári borokról beszélünk tehát. A borászatban alkalmazott folyamatos technológiai újítások, fejlesztések mellett komoly szerepet kap egy-egy régi elképzelés megvalósítása is, tavaly például amforás bort készítettek sauvignon blanc-ból. A borok nemzetközi terepen is jól szerepelnek, évekig tartottak egy-egy Villa tolnay tételt a Noma étlapján, és most is jelen vannak Nyugat-Európa több vezető éttermében.
 
Ilyen a csobánci életérzés
 
A villánál a szállás- és a gasztroélmény is kimagasló, egybecseng azzal, amit a szőlőben láttunk. A ház vendégszobái úgy lettek kialakítva, hogy a hozzá tartozó étterem kifogástalanul ki tudja szolgálni a vendégeket. Az ételek Beának, Laci feleségének keze alól kerülnek ki. Cél volt, hogy a konyha egyenrangú partnere legyen a boroknak – mondják. És ez mostanra meg is valósult, és a vendégek a gasztronómiai élmény miatt is sűrűn látogatnak a Csobáncra. Minden fogás nagy gondossággal készül, helyi alapanyagokra épül, és ugyanazt a felkészültséget, alaposságot tükrözi, amit a birtokigazgató magával szemben is támaszt. 
 
A teljes birtok a tulajdonos és a birtokigazgató, Philip és Laci összehangolt, harmonikus munkáját tükrözi. Úgy tűnik, hogy szerencsésen egymásra találtak szakemberként, munkatársként és végül barátként is. A folyamatos tanulás, a nyitottság és a fejlődésre való törekvés kérlelhetetlen maximalizmussal párosul, a legapróbb részletekig, mindenre odafigyelve hozzák létre a Villa Tolnay-élményt. 
Ehhez azonban rengeteg munka, alázat, és tanulás szükséges és keresni kell azokat a munkatársakat, akik hasonlóan gondolkodnak, tulajdonosi szemlélettel tekintenek a feladatukra, a munkára. Nincs nagyon lehetőség megpihenni, nyáron folyamatos a nyüzsgés, a téli szezonban hétvégeken szintén telt ház van, csak a hétköznapokon fordul elő egy-egy szabadabb este. A tulajdonos és a birtokigazgató itt élnek a Villa közvetlen közelében, – Philip minden hónapban néhány hetet külföldön tölt, – de a szőlő művelése és a borászati feladatok mellett nem ritka, hogy a teljes csapat főz, tálal, felszolgál. 
 
Ilyen a csobánci életérzés
 
A reggeli induláskor már süt a nap, a táj a legszebb arcát mutatja. Laci órák óta ébren van és az éjszakai károkat méri fel. A zöldítésben részt vevő területek egy részén az eső kimosta földet a növény alól, ezt rendbe kell hozni. Egy percre sincs megállás, egy ilyen birtokon tényleg mindig van mit tenni. Főleg, ha az ember igazán szereti a szőlőt, ahogyan ez a Villa Tolnay-nál minden mozdulatból sugárzik.
 
Kedvenc kóstolt tételeink: 
 
  • Szürkebarát 2015: Fehér húsú gyümölcsök, közepesnél nagyobb testtel és finom ásványossággal. Telt bor, hosszú lecsengéssel.  
  • Rajnai rizling 2009: Érett, telt, karakteres bor, kiváló savakkal, ásványossággal. 7 gr/l maradék cukorral.
  • Rajnai rizling 2006 késői szüret: Virágos, citrusos desszertbor kevés mandarinnal, kellemes savakkal, jó egyensúllyal.
Winelovers borok az olvasás mellé