Zsirai Pince, ahova mindig jó betérni

Bognár Attila
2017. október 17., 08:03


Ha a Tokaji borvidéken járunk, sosem mulasztjuk el, hogy beugorjunk Mádra a Zsirai pincészethez. A Zsirai testvérek, Kata és Petra ugyanis mindig szívesen látnak bennünket, a finom borok mellett pedig bőven van újdonság a pince háza táján, amiről mesélni tudnak. Mi pedig szívesen isszuk boraikat, hallgatjuk szavaikat. Az idei Kerülőutak túránk során sem hagyhattuk ki őket. 
Zsirai Pince, ahova mindig jó betérni
A mádi pince irányítását 2011-ben vették át a lányok, azóta pedig jelentős változások és fejlesztések zajlottak és zajlanak napjainkban is. Szinte minden évben történik valami mérföldkőnek számító esemény a családi pincészet életében. Ilyen volt például 2014 áprilisa, amikor is átadásra került a vendégház, amely azóta szinte állandó teltházzal működik. Idén pedig a pince központi épülete mellett található házat újították fel. Ezen épület alsó része már korábban is a palackos tároló szerepét töltötte be, de a mostani felújítás kiterjedt az egész épületre.
 
Itt került kialakításra egy modern és dizájnos kóstolóhelyiség, amelynek belsője Petra tervei alapján készült el. Letisztult vonalvezetésű bútorok, boros polc, a különböző dűlőkből származó kövek, boros palackokból kialakított csillár, dugókból felfűzött térelválasztó, izlandi zuzmóból készült Zsirai logó a falon, hogy csak pár példát soroljunk.
Az egész fiatalos, lendületes, ötletes, friss, barátságos.
Csakúgy, mint a lányok és a boraik. Jó itt lenni, leülni, kóstolni, beszélgetni – valahol a cél ez is volt az épülettel, hiszen ide a szakmai érdeklődőket várják, akik nyugodtabb körülmények közt tudnak kóstolni; van lehetőség mélyebb beszélgetésekbe elegyedni, üzleti dolgokat megvitatni. Ugyanebben az épületben kapott még helyet további palackos tároló rész, valamint az irodák is, ahonnét irányítani lehet a birtok életét.
 
Zsirai Pince, ahova mindig jó betérni

Megérkezésünk idején épp komoly munka folyt a pince főépületében, ugyanis teljes kapacitással működött a palackozó gépsor. Nem saját tételek üvegbe töltése zajlott, amely folyamatba mi is rövid időre bepillantást nyerhettünk. Láthattuk, hogy ez nem egy ember által végezhető munka, hiszen négyen is dolgoztak a gépsor mellett, köztük Kata is, valamint a pincészet motorja, mindenese, Tóth Csaba.
 
Kata elmondása szerint igyekeznek kihasználni a palackozó kapacitásait, másoknak is bérpalackozni, de ehhez még plusz emberek kellenének. A palackozás megtekintése után Petrával és férjével, Mátéval folytattuk tovább beszélgetésünket az említett új épület kóstoló részében. Később, a palackozási munka szünetében csatlakozott hozzánk Kata is.
 
Zsirai Pince, ahova mindig jó betérni
 
Ha már témánál voltunk, megkérdeztük, hogy a Zsirai borok mikor kerülnek letöltésre. Jelenleg a 2015-ös évjárat borai vannak forgalomban, egyelőre még nincs kényszer a mielőbbi palackozásra, így a 2016-os évjárat üvegbe töltésével valószínűleg megvárják az idei szüreti munkák végét. A 2017-es évjárat eddig nagyon ígéretesnek tűnik, nem csak Tokajban, hanem Villányban és Somlón is. Ez utóbbi két borvidéken ugyanis szintén rendelkeznek szőlőterülettel Zsiraiék.
 
A tokaji dűlőkben egyelőre minden rendben a szőlővel, minden ép és egészséges, a muskotály pedig ottjártunk idején már lassan szedésre érett állapotban volt.
Évről évre figyelik a dűlőket, az alapanyagokat, a szőlőfajtákat,
hogy miből legyen száraz és miből édes bor, mely dűlők termése legyen önállóan palackozva, mi kerüljön a birtokborba. Próbálják kitapasztalni, kikísérletezni a legjobb kombinációt, hogy majd valamikor egyszer megtalálják azt, ami véglegesnek lesz tekinthető. Egyelőre úgy néz ki, hogy idén nem készül száraz sárgamuskotály, inkább a kései szüretelésű édesekre helyezik a hangsúlyt, mert ezek a készletek fogytak el, ebből kell utánpótlás.
 
 
Ebben az évben az aszú sem hangsúlyos minden áron - ha sikerül, akkor természetesen készül, de idén nem az a prioritás. A száraz boroknál egyelőre a Betsek és a Középhegy dűlők tűnnek befutónak, mint önálló dűlős tételek. De a 2016-as évjáratból is ezek lesznek önállóan palackozva: készül majd egy Középhegy furmint és egy Betsek hárslevelű, a többi dűlő termése pedig a birtok furmintba és a birtok hársba kerül. A száraz dűlős borokhoz vásároltak is most tíz új 300 literes médium pörkölésű hordót. A szőlőkben lesz majd a közeljövőben némi változás, a Betsek dűlőben a zéta átoltásra kerül majd furmintra, a jövőbeli új telepítéseknél pedig a hárslevelűt szeretnék kicsit előtérbe helyezni. A későbbiekben a száraz boroknál gondolkodnak majd furmint-hárslevelű házasításokban is, de az idei évjáratban ezek még biztos külön kerülnek palackba.

A borok szerencsére jól fogynak, helyben a pincénél is, illetve rendezvényeken, fesztiválokon és a gasztronómiai partnereknél. Ugyanakkor Máté elmondása szerint idén már az értékesítésben nagyobb arányt tesz ki az export, főleg Belgium, Németország, Lengyelország és Kína a partner.
 
Zsirai Pince, ahova mindig jó betérni
 
A Zsirai pince oszlopos tagja a borvidék egyik fiatal és lendületes borász összefogásának, a Tokaji Y generációnak. Rajtuk kívül még a következő pincék alkotják a csapatot: Homoky Dorka (Homoky Pincészet, Tállya), Varkoly Ádám (Árpád-Hegy Pince, Szerencs), Kvaszinger Laci (Kvaszinger Borászat, Olaszliszka), Dávid Rémusz (Budaházy Fekete Kúria, Erdőbénye). Az öt fiatal pince a borvidék öt településéről érkezett, de összeköti őket a borról vallott azonos értékrend, gondolkodás, elképzelések, a közös alkotás, a közös megjelenés a rendezvényeken, a barátság, a borkészítési filozófia és persze a közös célok. Terveikben szerepel egy közös bor elkészítése is, de ez majd a jövő feladata lesz, hiszen jelenleg nem volt egyik pincének sem akkora mennyisége, amiből a közös bor projekt megvalósulhatott volna. Példájuk azonban szimpatikus és követendő.

Természetesen borokat is kóstoltunk a Zsirai pincénél, mégpedig az alábbi tételeket:
Sárgamuskotály 2015: Szerencsére tudtunk belőle kóstolni még, hiszen ahogy halottuk, a következő két évjáratból nem lesz száraz sárgamuskotály. Spontán erjesztés, részben hordóban, részben acéltartályban. Illata elsőre visszafogott, majd szellőztetve szépen nyílik, és jönnek a fajtára jellemző jegyek, virágos, muskotályos, szőlővirágos illatok. Kóstolva komolyabb struktúra, a fajtához mérten erőteljesebb test, a savak szépen vezetik a kortyot, ásványos, virágmézes ízek.

Birtok hárslevelű 2015: 60%-ban mádi Középhegy, míg 40%-ban a rátkai Padihegy termése. Hordós erjesztés és érlelés, majd hét hónap után történt meg a két tétel házasítása, tavaly októberben pedig a palackozása. Illatában citrusok és hársvirág, kóstolva egyértelműen a savak vezérlik (7g/l), némi maradékcukor (1,3 g/l), alma, körte, hársméz. Könnyedebb, lendületes bor, visszafogott alkohollal (11,5%), mindennapi fogyasztásra tökéletes.

Birtok furmint 2015: Öt különböző dűlő termése, Mádról az Úrágya, Rátkáról a Padihegy, Tarcalról az Előhegy, Tállyáról pedig a Patócs és a Bohomály furmintja került bele. Szintén hét hónap hordós érlelést kapott, háromezer palack készült belőle. Illatában az ásványos, krétás vonal mellett gyümölcsök még, főleg körte, alma, barack. Kóstolva lendületes savak, közepes test, sárga gyümölcsök és a végén erőteljes ásványos lecsengés.

Birtok furmint 2013: Ez jó aszús évjárat volt, így például a Betsek dűlőből nem készült száraz bor, ezért ebben nagyobb részt a Padihegy, kisebb részt a Középhegy termése található. Sok kísérletezés történt a szüretkor, több szüreti időponttal. Vegyes erjesztés után 6 hónapig érett 220 literes tölgyfahordókban. 2014 szeptemberében került palackozásra, közel háromévnyi palackos érlelés után idén jött ki forgalomba. Közepesnél intenzívebb illatában elsőre gyümölcsök, körte, sárga alma, majd ásványosság és kevés méz. Közepes test, feszes savak, közepesnél hosszabb utóíz, gyümölcsökkel és mádi mineralitással.

Betsek Hárslevelű 2015: Ebben az évben a Betsek dűlőben volt a legszebb a hárslevelű, így innét készült a dűlőszelektált száraz bor. Október közepi szüret után hordós erjesztés, majd hordós érlelés nyolc hónapig. Közepesnél intenzívebb illatát a hársvirágos, hársmézes jegyek uralják, mellette még szolid mineralitás és némi gyümölcs. Ízben is ezek a jegyek köszönnek vissza, de erősebb a körtés és barackos vonal, valamint a minerális jegyek jelenléte. Nagyon szép savkarakterisztika, amelyet az 5 g/l körüli maradékcukor jól egyensúlyoz. Komplex bor, hosszú lecsengéssel.

Középhegy furmint 2015: Ebből az évből készült két dűlőszelektált száraz furmint, emellett még a Betsekből is. A Furmint kiválóságok könyvében a legjobb ár-érték arányú furmintnak választották, olcsóbb és nagyobb palackszámban is lett belőle, mint a Betsek dűlős párjából. Tavaly júniusban palackozva, addig hordós érlelés. Illatát a minerális, köves, krétás jegyek dominálják, mellette virágok, méz, érett alma. Kóstolva az elegáns savak vezetik a kortyot, melyet a 4 g/l körüli maradékcukor tart egyensúlyban. Testes, egész szájat betöltő, mézes, ásványos korty, hosszú utóíz, elegancia.

Tokaji Fordítás 2011: A fordítás az aszúkészítés utáni aszútészta furmint alapborba történő második áztatásával készített, édes tokaji borkülönlegesség. Tavaly év elején került palackba, addig kisméretű hordóban érett négy évig. Illata elsőre rendkívül érdekes és egyedi, kezdetben száraz szamorodnis jegyeket mutat, szellőzve mézes, érett déligyümölcsös vonal is jön belőle. Kóstolva sokkal kiegyensúlyozottabb, a 116 g/l maradékcukor nem tűnik soknak, a 9 g/l körüli savak szépen tartják. Testes, krémes, ízgazdag, mézes, aszalt gyümölcsös, egyben jól is iható, melyből szívesen kérünk még egy pohárral. Érdekes, egyedi tétel, ki kell próbálni mindenképp.

A jó társaságban és a finom borokkal gyorsan elszaladt az idő, pedig vendéglátóinkkal még számtalan témát ki tudtunk volna vesézni. A borok, az évjáratok, a borvidék és benne Mád jelene és jövője, a kóstolók, a borfesztiválok, borversenyek, a magyar bor nemzetközi helyzete és megannyi téma maradt még tarsolyunkban, amelyeket épp csak felszínesen karcolgattunk Petrával és Mátéval. Ezek azonban egyenként is egész estés, borozós, kvaterkázós témák, nekünk pedig indulnunk kellett a következő helyszínünkre, mert már így is késében voltunk. Nem ez volt az első és nem is az utolsó látogatásunk a Zsirai pincénél. Biztosan jövünk még, és mindenkit biztatnánk, hogy bátran térjenek be hozzájuk, ha Mádon járnak! 
Winelovers borok az olvasás mellé