2019 a boroscímkék megújulásának éve - itt vannak az újabb remekművek

Borászportál
2019. április 03., 12:01


A Mátrai Borvidéken található Nagygombos Borászat egyik különlegessége, hogy a 90 hektárról a fiatal női borász, Barta Anna készíti a borokat. A másik különlegesség pedig most már a nem rég bemutatott új címkecsalád.
 
2019 a boroscímkék megújulásának éve - itt vannak az újabb remekművek
Címlapfotó: DrKuktart
 
„Mióta átvettük a pincészetet, sokféle arcát kerestem Nagygombosnak, és úgy gondolom, mostanra állt össze teljes egésszé a kép. Sok munkánk van a szőlőterületek megújításában, a borokban, és nemsokára a csodaszép műemléki birtokközpontunk felújítása is megkezdődik” – mesélt az eltelt időszakról a március végi sajtóeseményen Barta Anna. „Itt volt az ideje az új címkéknek. Ezt Laki Eszter dizájnerre bíztuk, akinek sikerült egy fiatalos, friss arculatot alkotnia. A portfólió is letisztult, most már konkrét tervek alapján tudunk dolgozni, miközben a számomra kihívást jelentő kísérletezésről sem kell lemondanom.”
 
2019 a boroscímkék megújulásának éve - itt vannak az újabb remekművek
Fotó: Furmint Photo

Laki Eszter grafikus már sok projektben vett részt (könyvektől a kávézók, éttermek arculatán át egészen a kozmetikai termékek dizájnjáig sok mindent tervezett), és a boroscímkék világa sem idegen tőle.
 

„Az alap címkecsaládnál a célom a könnyen felismerhető, tiszta, minimalista stílus kialakítása volt. A színek ismétlődve visszaköszönnek az egyes palackokon, a két címkén található, a birtok nevére utaló fél gomb pedig kiad egy közös egész gombot, ha egymás mellé rakjuk az üvegeket” – foglalja össze a koncepciót Laki Eszter. A prémium címkecsaládhoz az erdei pintyet Annával közösen választották vezető ki motívumknak. Az erdei pinty különlegessége, hogy az apjától tanul énekelni, és Anna is sokat köszönhet az édesapjának, a Tokajban pincészetet vezető Barta Károlynak, akitől az inspirációt kapta a borászkodáshoz.
 
2019 a boroscímkék megújulásának éve - itt vannak az újabb remekművek
Fotó: DrKuktart

Az arculat hivatalos premierje mellett további bejelentés helyszíne is volt a sajtótájékoztató. A borászatnál az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektettek az ültetvények modernizálására, megújítására, új szőlők telepítésére, hamarosan pedig az 1880-as években épült műemléki birtokközpont felújítása kezdődik. Ezzel a cél az, hogy a borászat összes funkciója egy épületbe kerüljön. Ennek részeként a földszinten kerül kialakításra az erjesztőtér, mögötte egy feldolgozóval, a főépülettől elkülönítve pedig egy új, palackos érlelést szolgáló raktárt építenek.
 
 
Ami változatlan, hogy a borászat továbbra is kiemelten kezeli a rozékat, egy-egy évjáratban 3 különböző tétellel is megjelennek a piacon. A borvidék kiegyenlített éghajlata kedvez a szőlők lassabb és egyenletesebb érésének, és emiatt igazán gyümölcsös alapanyagot lehet innen szüretelni, miközben a rozékban oly fontos élénk savak is megmaradnak. Az egy tagban fekvő szőlőterületet környezetbarát módon művelik, és a borok készítésénél is a minél kevesebb beavatkozásra, a természetességre törekszenek, és arra, hogy megadják a kellő időt a bornak.
Winelovers borok az olvasás mellé