A bor magánügy

Varga Andrea
2015. április 03., 06:12


Egy fantasztikus borász, kiváló borok, sok-sok terroir és percekig tartó vastaps: ez fémjelezte a Tokaj Grand Nagy Tokaji Kóstoló Szepsy mesterkurzusát, amely teljes teltházzal zajlott le. 
A bor magánügy
A lenyűgöző borok által nyújtott kvázi bűvölet mellé Szepsy István komoly útravalót csomagolt a résztvevők láthatatlan tarisznyáiba: példát egyenességből, hozzáállásból, alázatból és munkamorálból.
 
„A bor magánügy, hiszen mások az érzékszerveink, a tapasztalataink, az ízlésünk” - ezzel a mondattal nyitotta meg Szepsy István saját mesterkurzusát, amely a Nagy Tokaji Kóstoló abszolút csúcspontja volt. Sorra jártuk végig az 52 hektár szőlőterülettel rendelkező pincészet főbb dűlőit, kiemelve az akár tíz méterenként más karaktert mutató talajösszetétel fontosságát, hiszen Tokaj egyik legnagyobb adottsága a talaj, az ott található kőzetek összetettsége. 
Megismerkedtünk többek között a Hasznossal, melyben Szepsy István nagyon bízik, a Szent Tamás antik tőkéi megmentésének a történetével, a legizgalmasabb középső résszel, és az Úrágya keményebb, kvarcköves, savanyúbb talajával is.
 
A száraz borok (furmint), a szamorodni technológia és az aszú tokaji nagymesterének célja elsőszámú márka lenni a világon: nagy tapasztalattal a háta mögött vallja, hogy a minőségre kell fókuszálni, minél több ismeretet, tudást szükséges összegyűjteni és alkalmazni ennek eléréséhez, és ahogy hallhattuk: „múlt nélkül nem lehet felépíteni a jövőt, tudnunk kell, hogy honnan jöttünk- én tudom.”. Megtudhattuk, hogy jó ideje már annak, hogy nem követik a piacon felmerülő új keresletet, trendeket, egyedi márkát építettek fel, önerőből, mely működik: hiszen azok, akik megkóstolják boraikat, szeretni is fogják azokat.
 
A bor magánügy
Fotó: Graselly Balázs
 
Gondosan összerakott borsort kóstolhattunk, melyet a Betsek 2011-gyel nyitottunk. A sárga agyagos és puha fehér tufás talajról érkezett bor elegáns volt, komplex, kerek, szép. A korty tükrözte az illatban megjelenő citrusokat, őszibarackot, finom ásványosságot. Hosszú volt, lágy. 
 
Második tételként Szent Tamás 2007 került a poharakba: a vörös agyagos, mállott zeolit és kemény riolit tufás talajról érkező borban a tömör minerális jegyek mellett szép számban jelentek meg a gyümölcsök is, mind illatában, mind pedig ízében: citrusok, fehér húsú gyümölcsök, sok őszibarackkal, fűszerekkel és leheletnyi gyógynövényességgel kiegészülve. Szép test, betöltötte az egész szájat, kiváló szerkezet, és hosszú. 
 
Az Úrágya 2003 érkezett harmadikként kvarctufit, vörös agyagos talajról, a majd 12 éves bor meghálálta szellőztetést, az ásványos, sós és gyümölcsös (barack, citrusok) jegyek keleti fűszerekkel egészültek ki, mind illatban mind kortyban, kerek savakkal, szép testtel és hosszal.
 
Majd következett három fiatal bor: elsőként a Hasznos 2013, mely fejlődő, virágos, gyümölcsös illatát ásványos jegyek egészítették ki, ez köszönt vissza ízében is, még csintalan volt, de nagyon szerethető, komplex és telt. Az Úrágya 2013 virágokkal és gyümölcsökkel (citrusok, grépfrút, őszibarack) teli illattal bírt, mely visszaköszönt a kortyban is. Csilingelő savak, szép test, jó hossz jellemezte. Őt követte a Szent Tamás 2013 szépen nyíló illattal, benne sok ásvánnyal, fűszerekkel, csipetnyi gyümölcsösséggel, melyek a szájban is jelen voltak. Vibráló savak, jó test és hossz. 
 
A bor magánügy
Testközelből (a szerző fotója)
 
A sort két 2007-es aszúval koronáztuk meg, még pedig az Úrágyával és a Betsekkel. Az Úrágya aszú kishordós tétel, nem fog forgalomba kerülni, mesterkurzosokon illetve hasonló alkalmakra lesz felhasználva. Mind illatában, mind pedig ízében intenzív, hihetetlenül komplex, nagy testtel, sok gyümölccsel, aszalt barackkal, barack dzsemmel, mézes, puha ásványos, nagyon hosszú, sokáig magával ragad. A Betsek pedig virágos, mézes, gyümölcsös illattal nyit, a kortyban intenzíven visszaköszönnek ezek a jegyek, kiegészülve fűszerekkel, csipetnyi gyógynövényességgel, kis dohánnyal, gombával. Remek savak, szép összhang, meseszép hossz. Uralja, és szerencsére nem engedi el könnyen a szájat. Nehezen lehet vele betelni.
 
A mesterkurzust a résztvevők kérdéseivel zártuk, szüretről, klímaváltozás potenciális hatásairól, a 2014-es évről, hosszú vastapssal és gratulációk sorával.
 
Szepsy István teljes előadásának videój egyébként megnézhető itt.
Winelovers borok az olvasás mellé